Kling! 

Proost dit jaar met een Nederlands glaasje

 

Als je een fles wijn koopt dan denk je al gauw aan de Franse Provence. Of aan Italië. Of aan Nieuw-Zeeland, Argentinië of Chili. Heerlijke lichte wijnen komen daar vandaan.

 

Na deze zinderende zomer kun je dicht bij huis blijven voor een lekker glaasje; Nederlandse wijnboeren beleven een top-oogst dit jaar. De druiven groeien nu al zo lekker dat het een heel goed wijnjaar belooft te worden. Er kan waarschijnlijk zelfs eerder geoogst worden dan normaal, waardoor we nog sneller kunnen genieten van die Nederlandse druiven.

 

Iedereen mag dan wel klagen en zeuren over die hitte en droogte in ons land, wijnboeren zijn er absoluut blij mee. Druiven houden van veel zon. Ze hebben ondanks de droogte meestal toch wel genoeg vocht om te kunnen groeien. Normaal gesproken wordt er pas begin oktober voor het eerst geoogst. Nu beginnen de eerste enthousiaste boeren volgende week al met plukken. 

 

Er zijn ook boeren die de druiven wel wat langer laten hangen, en met een reden: de druiven krijgen steeds meer smaak naarmate ze langer aan de plant hangen. Maar als je te lang wacht met oogsten, dan kan het ook helemaal misgaan. Druiven doen namelijk niet moeilijk over zomers weer, maar kunnen beslist niet tegen fikse buien… Zodra het flink gaat plenzen in ons land moet je de druiven als de wiedeweerga plukken, anders is de kans groot dat ze gaan beschimmelen en rotten. 

 

In Nederland zijn er ongeveer honderdvijftig wijnboeren, dus sla dit najaar je slag en koop eens een fles van een lokale boer. Het proberen waard, toch? Kling! 

 

Door: Redactie Franska.nl