Geld maakt gelukkig?

Ach, wees maar blij als je weer eens het níet winnende lot hebt gekocht.

 

Wat zou jij doen als je achttien miljoen euro op je rekening had staan, vandaag? Zeg je je baan op, ga je op reis of koop je dat vakantiehuis in Frankrijk?

 

Het lijkt zo’n droom: heel rijk zijn. Alles kan opeens. Je hebt nooit meer zorgen. Je kunt winkelen wat je wilt, kaviaar eten tot je omvalt en aan de duurste champagne ter wereld lurken. Toch maakt heel rijk zijn niet gelukkig, blijkt uit onderzoek. Waarom niet? Eigenlijk maakt geld maar op één manier gelukkig: als het je dagelijkse zorgen wegneemt. Als je bijvoorbeeld altijd in de bijstand leeft en opeens die miljoenen op je rekening hebt staan, dan neemt dat veel stress weg. Er liggen opeens geen stapel rekeningen meer. Je kunt eens een extra dag vrij nemen. Precies dan maakt het je blij, dat winnen van die loterij. 

 

Juist de mensen die van een zeer laag inkomen naar een rijk leven gaan, worden er gelukkig van. Mensen die het al goed hebben en nóg meer krijgen, merken er niet zoveel van, qua geluksgevoel. Denk maar na: er zijn een heleboel héle rijke mensen die ongelukkig zijn. En zo zijn er ook een heleboel mensen op de wereld met maar weinig financiële middelen die wél positief in het leven staan. Dat komt omdat geld uiteindelijk maar één bepaalde factor is in je leven. En één factor, maakt je niet per se gelukkiger. Geluk hangt af van méér. Ook je gezondheid, fijne sociale contacten, een bloeiend liefdesleven en een uitdagende carrière spelen mee, om maar iets te noemen. 

 

Miljonair worden is dus helemaal niet zo’n groot feest als dat het soms lijkt. Misschien voor een dagje, maar niet langer. Vaak geeft het ook wat zorgen met zich mee: wat ga je doen met al die immense bergen geld? Waar geef je ’t aan uit, hoeveel geef je weg, hoe spaar je het slim? Vaak gaat het ook ten koste van je eigen identiteit. Je denkt opeens dat je hele andere dingen ‘moet’ als je miljonair bent. Je kunt minder ontwikkelen wat jij echt belangrijk vindt. Je komt ook in kringen waarin het alleen maar over centen gaat – heel oppervlakkig. Allemaal nadelen, dus.

 

Kortom: wees maar blij als je weer eens het níet winnende lot hebt gekocht. Zolang je een dak boven je hoofd hebt, je je rekeningen kunt betalen en een leuke man en lieve vriendinnen hebt, mag je jezelf al een winnaar noemen.

 

Door redactie Franska.nl