Euh, pardon?

Volgens mij neemt deze school de schoolfoto’s iets té serieus.

 

 

Mag ik even bij je komen klagen? Want ik zag gisteren iets voorbijkomen waardoor mijn wenkbrauwen zowat op m’n achterhoofd terechtkwamen…

 

Op een Nederlandse school was die spannende tijd van het jaar aangebroken dat er schoolfoto’s gemaakt worden. Je weet wel, van die foto’s die je nu uit die oude schoenendoos haalt en waardoor je eigenlijk wel door grond kan zakken, maar waarvan je toch ook heel blij bent dat je ze nog hebt? Nou. Deze school was blijkbaar wel klaar met al dat gezeur van kindjes die niet leuk op de foto stonden. Dus hup werd er een brief mee naar huis gegeven met een be-lach-e-lijk-e waslijst aan dingen waar ouders even rekening mee moesten houden.

 

Lees maar:

Noujaaaaaaaaa, ruim van tevoren een outfit uitkiezen én het haar van je zoon in een leuke kleur verven én extra kleding mee? Doe.even.normaal. Waarom? Sinds wanneer hebben we een hele fotoshoot nodig om ons kind leuk op de foto te krijgen? Het lijkt wel of ze per kind een half uur ingepland hebben. Ik zie je het al voor me: ‘Nee, in deze trui komen je ogen en prachtige wimpers niet goed uit, probeer dit shirtje maar.’ Waarom is deze school zo druk bezig met hoe de leerlingen eruitzien? Als ze in de pubertijd komen krijgen ze genoeg gedoe met hun uiterlijk.

 

Vroeger was het heel anders. Toen wist ik misschien een dag van tevoren dat de schoolfotograaf zou komen. Nooit heb ik samen met mijn ouders uren voor de kast gestaan om de perfecte outfit uit te kiezen. Eentje zonder streepjes of stipjes omdat ik daarmee niet mooi op de foto zou komen. Mijn schoenen werden niet extra gepoetst, en mijn haar werd zéker niet geverfd.

 

Ik heb het gevoel dat ouders steeds meer ‘moeten’ van scholen. Zo wordt al gevraagd of ouders hun kinderen geen zoete drankjes meer mee willen geven naar school. En ook geen snacks. Nee, want kinderen zouden een gezonde balans moeten vinden. Volgens mij rent een kind op de basisschool de hele dag zoveel rond dat die limonade en dat koekje er écht niet toe doen.

 

Ach, misschien was dit wel een flauwe grap van de school in kwestie en moet ik het allemaal niet zo serieus nemen. Maar toch, maar toch, maar toch…

 

Door: Danique van Leeuwenstijn

 

Danique is coördinerend redacteur bij Franska.nl. Haar vriend woont en werkt in het Londen. Zelf is ze gek op reizen, shoppen en wijn. Samen met haar broer woont ze in het hartje van Amsterdam.

 

beeld: laandblu.com