De geasfalteerde tuin

Helemaal aan de hand. En ook nog eens super-praktisch. Benieuwd of je het met me eens bent. Ik heb namelijk zo m’n voorkeur.

 

Geasfalteerd. Zo noem ik dat; zo’n tuin waar je bij wijze van spreken met een stofzuiger doorheen kunt, in plaats van met snoeischaar, paardenbloemensteker, maaier en heggenschaar. Super-praktisch natuurlijk. Met van die giga tuinmeubels die je bijna niet versjouwd krijgt, zo groot. En dan vooral niet groen, maar donkergrijs of zwart. Ik zit een beetje te overdrijven natuurlijk, mag ik graag doen. Uiteraard staan er wel wat boompjes in zulke tuinen, al zijn die dan meestal wel weer strak in vorm gesnoeid en staan ze keurig op een rijtje. En bakken met grassen en zo. Zo erg is het ook weer niet, er is heus wel iets van ‘natuur’ aanwezig.

 

Iedereen zijn smaak. En zo hoort het ook. Alleen is dit zo niet ‘mijn ding’. Dacht je intussen zeker al? Want, ook al heb ik nauwelijks tijd voor de tuin, ik hou nou eenmaal van weelderig. Van een roos die zich door een boom slingert. Van een druif met een blauwe regen erdoorheen, samen over een pergola. Moet je niet doen trouwens, wordt een gevecht op leven en dood. Ik hou van bloemetjes in het gras. Van hangers, kruipers en bodembedekkers. Ik wil ook eigenlijk nergens aarde zien. Alles moet bedekt zijn. Groen, groen, groen, graag.

 

Ik hou ook van die groene waas op de keitjes en van mos er tussenin. Past vooral heel erg NIET goed bij de tijd die ik ervoor heb. Die smaak en tijd-combi van mij komt dus uitermate slecht uit, maar wat weer wél goed uitkomt, is dat vlinders ‘het’ op brandnetels doen. Heb ik wel eens gehoord. Dus er mag hier en daar onkruid-technisch iets misgaan, dan hebben we lekker veel gefladder de hele zomer. En door al die bomen en struiken hebben we heel veel vogeltjes. En door alle insecten weer veel vleermuizen. Heel romantisch. Dan maar af en toe een rommeltje in plaats van georganiseerd weelderig. Ik zei het al eerder: de tuin is er voor jou, jij bent er niet voor de tuin. Ik ben benieuwd wat jouw voorkeur is, dus even een mini-tuin-enquête:

 

Een weelderig volgegroeide tuin of een ‘geasfalteerde’ tuin. Wat vind jij?

 

Door Franska

 

Fotografie portret: Esmee Franken. Visagie: Linda van Ieperen. Haarstylist: Mandy Huijs