Staand in de spits

De NS staat voor de rechter om het grote gebrek aan zitplaatsen in spitstreinen eens even uit te leggen. 

 

En terecht. Vind ik dan. Want ik heb het al té vaak gehad. Op het moment dat je er gewoon he-le-maal niet op staat te wachten. Je hebt net een lange dag gehad en wilt gewoon even op een van die fijne stoelen in de trein naar huis ploffen. En dan… Ja, dan is die er niet. Want de hele trein staat bommetjevol. Dus moet je maar gaan staan. Met je zware tas en vermoeide benen. Mensen die om je heen staan te zweten, vallen bij elke hap in het spoor tegen je aan. Het stinkt, je bent zelf ook plasjes onder je oksels aan het zweten en realiseert je dat jij zelf misschien degene wel bent die zo aan het stinken is. Oh, en als je dan ein-de-lijk op locatie aangekomen bent, moet je je eerst door een hele mensen massa zien te wurmen voordat je na tijden weer een hap frisse lucht kan nemen. Om gék van te worden… 

 

Nu ben ik niet de enige die hier urenlang over kan klagen. Want namens zo’n 11.000 mopperende reizigers is NS door ConsumentenClaim opgeroepen om te zorgen dat er meer plek komt tijdens spitsuren. ‘Of anders moeten reizigers die bijna altijd worden gedwongen te staan in de spits, de helft van hun geld terugkrijgen’, aldus juriste Elsbeth Roos. 

 

De NS is het hier niet helemaal mee eens. ‘Wij nemen veel maatregelen om de overvolle hyperspits te spreiden, zoals korting in de randen van de spits, goedkoper reizen buiten de spits, het beter opvullen van alle rijtuigen en de inzet van meer en langere treinen die vaker rijden. De reiziger moet ook kijken of vertrekken tussen 7.30 en 8.30 uur wel nodig is. Staan hoort er dan helaas een beetje bij.’ 

 

Want vind jij? Onzin of juist hartstikke goed van ConsumentenClaim? Ik ben benieuwd naar de uitspraak van de rechter. Ik zou het zelf een goede oplossing vinden om de helft van het kaartje te vergoeden als er constant geen zitplaatsen beschikbaar zijn. Want uiteraard betaal je toch ook voor het comfort van een stoel? Niet alleen om van A naar B te gaan? Of ben ik nu gewoon aan het zeuren? 

 

We zullen het zien… 

 

 

Danique is coördinerend redacteur bij Franska.nl. Haar vriend woont en werkt in het Londen. Zelf is ze gek op reizen, shoppen en wijn. Samen met haar broer woont ze in het hartje van Amsterdam.