Een derde gender

 

Het eerste genderneutrale paspoort in Nederland is deze week gemaakt. Dit vindt Danique ervan…

 

 

Als iemand die psychologie en antropologie gestudeerd heeft, heb ik maar al te vaak studies en onderzoeken gelezen over het derde gender. Het vak Gender and Sexuality (gender en seksualiteit) dat ik volgde heeft mijn ogen geopend voor dit onderwerp. Een lastig onderwerp, dat zeker. Waar het naar mijn idee op neerkomt is dat de term gender in onze maatschappij te vast staat in twee definities; je bent óf man, óf vrouw. Dit terwijl gender in zichzelf veel meer is dan deze twee te simpele definities. Je kan het niet in hokjes delen. Het is veel breder dan dat.

 

Daarom kon ik ook wel een sprongetje in de lucht springen toen ik las dat in Roermond de eerste persoon in Nederland een genderneutraal paspoort gekregen heeft. Het geslacht van deze persoon is aangepast naar ‘geslacht is niet vastgesteld kunnen worden ‘.

 

Bij de geboorte van het kind in 1961 kon het geslacht niet worden bepaald. Uiteindelijk heeft het kind het gender man toegeschreven gekregen omdat dit makkelijker zou zijn. Maar in de puberteit bleek dat dit geslacht niet bij de persoon paste. Daarom onderging deze persoon medische behandelingen om vrouw te worden. Maar dit was tevergeefs. Dit geslacht bleek ook niet te passen. De persoon voelt zich nu genderneutraal.

 

De rechtbank van Limburg vindt dat het de hoogste tijd is dat we het derde gender gaan erkennen. Ik hoop dat er snel actie zal worden ondernomen om dit te laten gebeuren. Momenteel kan ik niks anders zijn dan trots op ons land omdat we zo open kunnen omgaan met nieuwe ontwikkelingen rondom dit onderwerp.

 

 

 

 

 

 

Of het derde gender de enige aanpassing moet zijn is voor mij nog de vraag. Waarom maar drie genders? Er kunnen er veel meer zijn. Maar we zetten een grote stap in de goede richting en dat betekent al veel goeds voor de toekomst.

 

 

 

Door: Danique van Leeuwenstijn

 

Danique is coördinerend redacteur bij Franska.nl. Haar vriend woont en werkt in het Londen. Zelf is ze gek op reizen, shoppen en wijn. Samen met haar broer woont ze in het hartje van Amsterdam