Kunnen we het even hebben over Free Bleeding?

Dat is exactement wat je denkt dat het is. Als je ongesteld bent en dat je de boel gewoon lekker de boel laat. 

 

Alsof mijn Spotify wéét waar ik over ga schrijven. “If it’s meant to be, it’ll be” galmt uit mijn koptelefoon. Ik wil het even met je hebben over free bleeding. Dat is exactement wat je denkt dat het is. Als je ongesteld bent en dat je de boel gewoon lekker de boel laat. Vrij bloeden is een trend onder vrouwen. Nu kan het misschien allemaal wel ‘meant to be’ zijn, maar ik kan er nog niet helemaal aan wennen.

 

Waarom, wáárom moeten we vrij bloeden? Allereerst om het taboe rond ongesteld zijn op te heffen. Snap ik, snap ik; miljoenen vrouwen zijn het, dus laten we daar vooral niet geheimzinnig over doen. Het is gedoe, je hebt buikpijn, er is bloed. Free bleeding schijnt ook een weg te zijn om in contact te komen met je inner oervrouw. Ik wil een potje boksen opperen als alternatief, word je ook bijzonder oer van. Nog een punt: een tampon zou slecht zijn voor je gezondheid en het mag allemaal wat kosten, dat menstrueren. Op jaarbasis gaat er toch zo’n 100 euro in maandelijkse attributen zitten, daar beneden. Maar om daarom gewoon maar je ongesteld zijn te let it be-en? Neuh, merci, ik bedank.

 

Iris Verstappen denkt daar anders over. Ze liet zelfs foto’s maken van het vrijelijk bloeden. Als ze ongesteld is, werkt ze de eerste twee dagen niet, omdat dat een signaal van haar lichaam is dat het zich niet goed voelt. Ik weet nog dat ik probeerde om de gymles te skippen met deze smoes, mijn leraar was denk ik nog niet zo op de hoogte van free bleeding. En hoe zou jouw baas reageren als je zegt dat je even niet komt omdat je vrij moet bloeden? Ik bedoel maar. Thuis blijven doe je als je ziek bent en de laatste keer dat ik het checkte was dat niet toen ik menstrueerde. God, wat een economische strop zou het zijn voor het land. Ik zie Rutte al met zijn handen in het haar over de vrijelijk bloeden-kwestie. Dat zou dan wel weer lachen zijn. Vind ik dan.

 

De allereerste huisarts staat trouwens al op de barricade. Bloed brengt ziektes over, zo simpel is het. Al eeuwen, ook menstruatiebloed blijkbaar. Hij drukt je dus op het hart om regelmatig een schoon broekje aan te trekken. Ik wil je op het hart drukken om gewoon lekker een doos tampons of maandverband te halen bij de supermarkt. Wel zo fris, want ik kan er toch niet helemaal aan wennen. Stel je voor, bij ons op kantoor, wat een zootje zou het worden.

 

P.S.: Als je je nieuwsgierigheid naar het vrij bloeden niet kan bedwingen, EditieNLheeft foto’s.

 

Door: Adeline Mans

Chef redactie Amayzine.com