Geloof jij dat?

Totaal onbelangrijk dit. En toch houdt het me elke keer weer bezig. Is dit echt of is het nep?

 

Of ik nou een klein doosje koop of een hele grote. Eentje met zes, of eentje met twaalf stuks… Altijd en altijd zit er op één van de eitjes een heel mooi schattig klein schoon donsveertje. En als ik het dan pak, laat het altijd meteen heel netjes los. Zit niet erg vastgeplakt of zo. Terwijl, als ik eitjes van de kippen van m’n zus krijg, het een heel ander verhaal is. Er liggen wat stukjes stro in het doosje, er zit hier en daar wat aarde op (of misschien is het poep), maar veertjes? Nog nooit gezien. Ik denk dat die dus gewoon aan de kip blijven zitten.

 

Kijk, ik snap ook wel dat dat met die eieren die ik in de winkel koop en met dat doosjes vullen en zo machinaal gaat. Dat ze schoongemaakt worden en er dus geen poep, aarde of stro meekomt. Maar dat ieniemienie kleine schattige veertje dan? En dat het er altijd maar precies ééntje is? En altijd zo’n mooi donzig schoon dingetje… En ook altijd bovenop. Misschien is het al tig keer uitgezocht door de Keuringsdienst van Waarde. Dat heb ik dan gemist. Bij de Verrekijker heb ik het als kind in elk geval nooit gezien. 

 

Maar het zal toch niet serieus zo zijn als ik vermoed? Dat ze in elk doosje bij wijze van scharrelkippetje-geloofwaardigheid er een donsje in plakken? Mooi midden op een eitje? Of doen ze dat wel? Weet jij het?

 

Door Franska

 

Fotografie portret: Esmee Franken. Visagie: Linda van Ieperen. Haarstylist: Mandy Huijs