Een droom die uitkomt

Negenendertigjarige kunsthandelaar Jan Six heeft een onbekende Rembrandt ontdekt.

 

Stel je toch eens voor, je bent kunsthistoricus en komt op een veiling een schilderij tegen waarvan je bijna honderd procent zeker bent dat het van Rembrandt is. Wat doe je dan? Juist, je koopt het. En dan heel hard hopen dat je gelijk hebt. Het overkwam de gelukkige Jan Six.

 

Anderhalf jaar geleden, in het najaar van 2016, zag hij bij veilinghuis Christie’s een portret. Dit was ongedateerd en ook ongesigneerd, maar zijn instinct zei dat hij het kopen moest. Hij kocht het voor 137.000 pond, samen met zijn investeerder. Hij zou zelfs bereid geweest zijn om er miljoenen in te stoppen, zo zeker was hij van zijn zaak.

 

Nadat hij het schilderij had gekocht was hij een jaar bezig met onderzoeken en restauratie om erachter te komen of hij gelijk had. En nu is het duidelijk: het portret dat hij kocht was een deel van een groter portret uit ongeveer 1633. En gemaakt door de enige echte Rembrandt van Rijn. Dit was te zien aan de pigmenten, penseelvoeringen en grondering van het schilderij. Het was alweer bijna een halve eeuw geleden dat de vorige onbekende Rembrandt ontdekt werd, dus dit is zeker niet niks.

 

 

Jan wil het schilderij nu verkopen, maar houdt de prijs nog even voor zichzelf. In elk geval zal deze vondst een levensverandering voor hem zijn. Voordat het schilderij de markt op gaat zal het eerst een maand te zien zijn in museum Hermitage in Amsterdam.

 

Door: Danique van Leeuwenstijn

 

Danique is coördinerend redacteur bij Franska.nl. Haar vriend woont en werkt in het Londen. Zelf is ze gek op reizen, shoppen en wijn. Samen met haar broer woont ze in het hartje van Amsterdam

beeld: Hermitage