Ze hebben m’n naam veranderd

En dat is niet de eerste keer. Ik was nog geen dag oud, of m’n achternaam werd al aangepast. Op m’n vijfde weer zoiets. En dan nu dit.

 

 

Nog geen dag oud was ik, toen m’n vader aangifte ging doen van m’n geboorte. En daar veranderde de ambtenaar van de burgerlijke stand m’n achternaam in een pennenstreek van Stuy naar Stuij. Als je me een beetje kent, begrijp je dat ik daar nooit akkoord mee ben gegaan. Tot op de dag van vandaag niet. Zijn ze nou helemaal betoeterd. Het is toevallig wel van mij, die naam, moet je dus met je tengels vanaf blijven. En daarbij vond ik een Griekse y ook veel leuker dan die gewone ij. Dus heet ik Stuy. Maar niet in m’n paspoort. Kan nogal eens wat verwarring opleveren. Bijvoorbeeld bij mensen die niet zoveel verstand hebben van internet. Die willen dan ook meteen m’n emailadres maar even aanpassen. Tja…dan komt er natuurlijk niets aan…

 

 

Maar goed. Over deze schok ben ik intussen heen gegroeid. Al geef ik toch nog af en toe de verkeerde naam door voor een vliegticket. Die klopt dan niet met m’n paspoort. Minder handig.

 

Op m’n vijfde is m’n naam trouwens ook veranderd. Lees dit maar.  Maar dat was met mij instemming en inspraak, daarvoor hebben ze netjes met me overlegd.

 

Deel drie. Overkwam me laatst, toen ik een hotel wilde boeken in Zweden. Ik had het kunnen weten, want toen ik Franska.nl wilde beginnen en alle domeinnamen wilde registeren, bleek Franska.com bezet te zijn. Door de afdeling Frans van de universiteit van Stockholm of Uppsala of zo. Verhip ja, logisch, want dat heb ik wel eens gezien, alles wat daar maar enigszins Frans is, noemen ze Franska. Franska broodjes, Franska bouillon, Franska mode etc. Daar is mijn naam gewoon niet meer dan een bijvoeglijk naamwoord. Best lollig. Ik kan daar dus straks van alles kopen met m’n naam erop. Dat wordt weer een nieuwe verzameling, als ik niet uitkijk. Misschien alleen maar fotograferen. Scheelt geld en kastruimte.

 

Maar goed. Ik mail dus met dat hotel in Zweden, doe ze onderaan m’n mail netjes de vriendelijke groeten van Franska. Begint hun antwoord met: ‘Dear French’. Hadden ze m’n naam meteen maar  even vertaald. Misschien wel zo handig als ik me tijdens m’n verblijf daar gewoon steeds voorstel als French. Om verwarring te voorkomen.

 

Rare jongens die Zweden

 

 

Door Franska

 

 Fotografie portret: Esmee Franken. Visagie: Linda van Ieperen. Haarstylist: Mandy Huijs.