Generatiekloof?

Van hem hadden ze bij mij op de redactie nog nooit gehoord. Jij weet natuurlijk meteen wie het is hè? Toch?

Weer eens een typisch gevalletje van generatiekloof. Ik noemde gisteren iemand van onze redactie Zoef de Haas, want ze is gewoon sneller dan het licht. Net als Zoef. Ik heb iets nog maar nauwelijks gevraagd en ze heeft het alweer geregeld.  Maar Zoef de Haas…? Ze keek me toch een partij glazig aan. Nooit van gehoord dus. Net zo min als van Meneer de Uil, juffrouw Ooievaar of Ed en Willem Bever. Op een gegeven moment begin je als ouder mensch gewoon helemaal in een andere wereld te leven, als je niet uitkijkt. Iets met vroeger of zo.

 

Waarom die Fabeltjeskrant bij mij zo beklijfd is, geen idee, want het speelde niet eens  toen ik klein was. Blijkbaar weer zo’n kinderprogramma dat ‘grote mensen’ ook leuk vonden, net als de Donald Duck. Die heeft ook zo ongeveer 40% volwassen lezers. Tja… iets kan maar leuk zijn.

 

Nou hoorde ik laatst toevallig dat er een Fabeltjeskrant-tentoonstelling komt. Kunnen die jonkies ook eens kennismaken. Opent 29 september in Rotterdam op de Wilhelminapier in LP2. Een ‘Reis door 50 jaar Fabeltjesland’ gaat het heten. Heb het even gegoogeld. Het is dan namelijk precies 50 jaar geleden dat de fabeltjeskrant voor het eerst op TV kwam. Hum…ik was dus ook weer niet zo’n echt groot mens, toen het begon.

En by the way… in mijn eerste baan bij het handwerktijdschrift Ariadne, ontmoette ik al snel degene die alle Fabeltjeskrant poppen gemaakt heeft. Jet Beukers. Zij was ooit hoofdredacteur geweest van Ariadne. Ze heeft dus ook Zoef gemaakt. Voor wie hem niet kent, of voor wie even in de nostalgie wil duiken dit Zoef-filmpje: 

 

 

 

Door Franks.nl

 

Fotografie portret: Esmee Franken. Visagie: Linda van Ieperen. Haarstylist: Mandy Huijs