Ben jij toevallig in het buitenland? Ik heb iets ontdekt.

Misschien kun je het even checken.

 

Ik heb een heel belangrijke reden om m’n Toscaanse vriendin Paola te willen zien. Laatst had ik het over haar en over Google Translate.  Paola’s moeder Caterina komt, als we daar zijn, elke dag even langs en vraagt me dan waar de discussie op Franska.nl die ochtend weer over ging. Heel goed voor m’n Italiaans natuurlijk, om hele discussies door te nemen en te moeten uitleggen waar ik die dag nou weer over geschreven heb.

 

De volgende keer vraag ik of ze de site even opzoekt op haar telefoon. Ik ben er namelijk achter gekomen dat de site zowel in de USA als in Frankrijk vertaald wordt, als je maar even op de juiste ‘button’ klikt. Op m’n eigen telefoon kan ik hem niet vinden, maar ik heb het nu dus al een paar keer gezien en gehoord. Heel Franska.nl zomaar in één klap vertaald. Niet dat het dan perfect vertaald is, maar je komt toch een heel eind. En als het op haar telefoon ook werkt, dan kunnen zij en ik straks in Italië een stuk sneller bij de kern van de zaak komen. Caterina heeft namelijk overal een mening over en die wil ze ook altijd graag met me doornemen. En ik met haar uiteraard. Dan kom je er ineens weer achter dat we helemaal niet zoveel van elkaar verschillen. Of we nou Italiaans, Frans, Fins of Amerikaans zijn: vrouw zijn is vrouw zijn. We zijn allemaal hetzelfde, met onze piekerdingen, genietdingen en gezondheidszorgen.

 

Misschien heb je ook kennissen of vrienden in je vakantieland? Als je er toevallig aan toe komt en zin hebt om die vertaal-truc met hen te checken, en je ziet dat het lukt (of niet), dan hoor ik het graag. Ben nog steeds benieuwd hoe het nou precies werkt op de mobiel.

 

En oh ja, inderdaad, je zag het goed: ik ga toch ook nog even naar Italië. Over een maandje. Ik trek het namelijk echt niet als ik daar een jaar niet geweest ben. En ik móet Caterina en Paola zien. En Gianni, Annalisa, Adriano, Paolo en Ugo. En nog een heleboel meer. Teveel om op te noemen. En natuurlijk moet ik weer even proeven hoe alles ook alweer smaakt als het authentiek Italiaans is. Pesto bijvoorbeeld en ragu. Mjam. En ik heb nog wel een rijtje redenen. Lees hier maar: 

 

Door Franska

 

Fotografie portret: Esmee Franken. Visagie: Linda van Ieperen. Haarstylist: Mandy Huijs