Mijn leukste vakantievriend

Die heb ik via m’n telefoon gevonden. Nooit gedacht dat het er nog eens van zou komen, een nieuwe vakantieliefde ;-)

 

Vakantieliefde? Schrik maar niet, het is echt heel onschuldig. Zitten er ineens mieren in de sauna in Finland, weet ik dankzij hem binnen de kortste keren hoe ik in de winkel uit moet leggen wat ik nodig heb. Nou ja… het woord mier dan. Verder heb ik het hem niet gevraagd. Moet nog wel een beetje met handen en voeten blijven, anders is het niet echt vakantie. En het grappige is, dat ik zo ook nog iets van de taal leer. Muurahainen hoef ik nooit meer op te zoeken. Zodra ik het Finse geklets weer om me hoor en toevallig een mier zie, schiet het woord me nu vanzelf te binnen.

 

Mijn allerbeste vriend op vakantie is namelijk Google Translate. En niet alleen de mijne, ontdekte ik laatst. Een mailtje dat ik kreeg van de Italiaanse Paola was ineens geschreven in perfect Engels. Nou spreekt zij echt geen woord over de grens, hooguit bye bye, yes en no, en daarom haalt ze er mij vaak bij om te tolken, dus het verbaasde me nogal. Ik reageerde in het Italiaans en complimenteerde haar met haar Engels, vroeg of ze een cursus had gedaan. Kreeg ik dit terug: ‘I speak english since i discovered google translator!!!!!!!!!!!!!!’

 

 

Vorig jaar waren we met onze Finse vrienden een paar dagen naar Sint Petersburg. Daar kun je vanuit Helsinki in drie uur met de trein naartoe. Best lastig communiceren daar, als je niet meer dan een paar woordjes Russisch kent. Toen we een tijdje in de Hermitage hadden rondgeslenterd en in een taxi stapten, gaven we een briefje met het volgende adres waar we heen wilden. Uiteraard in Cyrillische tekens. Tijdens de rit begon de taxichauffeur zomaar ineens een gesprek met mijn man, die voorin naast hem zat. Deed ‘ie allemaal via Google Translate. Zo grappig. Hij had er zichtbaar veel lol in en bleef maar vragen stellen. Hij sprak ze in het Russisch in en liet de telefoon dan hetzelfde in het Engels zeggen. En de antwoorden gingen uiteraard andersom. Kwam ‘ie eindelijk ook eens iets te weten van die buitenlanders. En toen we hem via de app hadden gevraagd of ‘ie ons later op kon halen en we op die manier z’n telefoonnummer te pakken hadden gekregen, was het helemaal top. Ik kon hem gewoon sms-sen als we ergens uitgekeken waren. Kreeg ik nog antwoord in het Engels ook. En stond ‘ie even later gewoon weer voor de deur. Hartelijk dank, meneer Google!

 

 

Door Franska

 

Fotografie portret: Esmee Franken. Visagie: Linda van Ieperen. Haarstylist: Mandy Huijs