Zoenen!

In Città delle Pieve moet je elkaar kussen – of je dit nu wilt of niet

 

Italie kent heel wat romantische plekken en Vicolo Baciadonne in Citta delle Pieve is daar een van.

 

De naam zegt het al: in Vicolo Baciadonne draait alles om de romantiek. Het steegje is slechts 43 centimeter breed en daardoor zo smal, dat als je elkaar uit tegenovergestelde richting passeert, je eigenlijk wordt gedwongen om de ander te kussen. Natuurlijk is niet iedereen het er over eens, maar de inwoners van Citta Della Pieve claimen natuurlijk dat de Viocolo Baciadonna het smalste steegje van Italie is. Het schijnt naar zeggen een halve centimeter smaller te zijn dan een steegje in Cinque Terre.

 

Om nog even op dat kussen terug te komen, het steegje dwingt je met haar naam alleen al om hier je vrouw te kussen. De naam is onvermijdelijk gekoppeld aan de smalheid van de passage, maar is ook het resultaat van de verbeeldingskracht van de oudste inwoners van het stadje. Het is dan ook de favoriete plek voor pasgetrouwde stelletjes om vereeuwigd te worden. Vooral omdat men in Citta delle Pieve beweert dat dit geluk in de liefde brengt.

 

Volgens de oudste bewoners van Citta Della Pieve waren de bewoners van de twee huizen aan beide zijden van de steeg verwikkeld in een burenruzie. Deze ruzie was zo hoog opgelopen dat ze zelfs niet één muur wilden delen. Er werd door de gemeente dan ook voorgesteld om dan maar een kleine ruimte tussen de huizen te creëren. Schoorvoetend gingen ze daarmee akkoord. Maar niet zonder slag of stoot, want er mocht ook weer niet teveel ruimte tussen de huizen komen. Beide buren gaven daarom geen vingerbreed toe, want ze wilden allebei uiteraard geen enkel stukje woonoppervlakte opgeven voor de ander. Vandaar dat er tussen hun beider huizen maar 43 cm zit. Toen de steeg klaar was, hadden de buren uit hun raam kunnen leunen om de naam van de nieuwe steeg eer aan te doen, maar daar is het nooit van gekomen, omdat ze toen alweer een ander onderwerp hadden gevonden om over te ruziën.

 

Zo smal als het steegje aan het begin is, staat in schril contrast met het einde van het steegje. Als je bij het einde bent aangekomen, heb je opeens een heel weids uitzicht om heerlijk bij weg te dromen. Aan de ene kant kijk je op de middeleeuwse huizen van Città della Pieve en aan de andere kant op de Romeinse Val di Chiana met prachtige vergezichten en de Monte Cetona. 

 

Vicolo Baciadonne is onderdeel van het “Pad van de steegjes” in Città della Pieve. Een doolhof van straten en pleinen waar je als bezoeker heel makkelijk in kunt verdwalen, maar waar je uiteindelijk altijd wel weer op zo’n fantastisch pleintje uitkomt waar je een terras vindt, zodat je onder het genot van een glas wijn even rustig kunt bijkomen van alles wat je hebt gezien en meegemaakt. 

 

Het is een charmant stadje met in het centrum een doolhof van kleine steegjes en oude wallen.

 

Met een hartelijke groet uit Umbrië,

 

Adje Middelbeek Gastvrouw van B&B Podere del Buongustaio / Montegiove (IT)

 

Adje Middelbeek woont en werkt in Umbrië (Italië). Vanuit haar supergezellige B&B c.q. vakantiehuis Podere del Buongustaio organiseert ze de mooiste culi-reizen

beeld:ilmiogirointornoalmondo.it