Muziektherapie

Is dit misschien het wondermiddel tegen dementie, autisme, trauma én burn-out?

 

 

Word jij ook altijd zo blij van fijne muziek? En hoe leuk is het, dat je herinneringen met je op de loop gaan bij muziek die je als puber luisterde! Of de eerste keer dat je met je lief aan het dansen was, lekker dicht tegen elkaar aan…

 

Muziek is een buitengewoon krachtig medium en melodieën blijven harstikke lang in je brein hangen. Er wordt al jaren wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het effect bij mensen die te maken hebben met bijvoorbeeld dementie of autisme. Of die een verschrikkelijk oorlogstrauma hebben. En muziek helpt ook tegen een burn-out of psychische problemen.

 

Zo’n zevenhonderd muziektherapeuten helpen mensen met diverse klachten en aandoeningen. Zo kan de vijfenzestigjarige mevrouw Donkers na een beroerte helaas niet meer praten, maar ze kan gelukkig wel zingend iets vertellen. Door middel van muziek lukt het autistische mensen vaak wel om contact met anderen te maken. En klassieke muziek heeft bijvoorbeeld ook een verrassend positief effect op het herstel van mensen die op de Intensive Care van een ziekenhuis liggen. De resultaten zijn verbluffend en het is natuurlijk fantastisch wat je met muziek kunt bereiken.

 

Op 15 november is de dag van de muziektherapie en ook de start van het landelijke, laagdrempelige programma Meer Muziek in de Zorg. Tijdens de Miracle of Music Meetings kun je als mantelzorger in het hele land van ervaren muziektherapeuten leren hoe je muziek kunt gebruiken om de dag van mensen met een psychische klacht wat fijner en lichter te laten zijn. Of misschien werk je in de zorg en wil je zelf ook leren om muziek te gebruiken om het leven van je eigen cliënten een stukje aangenamer te maken.

 

De moeite waard dus, om dat even in de gaten te houden. En als wij er al zo blij van worden om een fijn melodietje te horen, hoe heerlijk moet het dan zijn als je je weer een beetje beter voelt, als er echt iets met je aan de hand is? Houd ze dus in de gaten, die Miracle of Music Meetings. Hartstikke leerzaam en gezellig!

 

 

Een blije vrouw met headphones op dansend op de bank thuis

 

 

Door: Irene Smit

 

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.