Janny’s nieuwe favoriete kookboeken

Ik zal maar snel naar de winkel rennen als ik jou was.

 

Ik vraag me wel eens af of het komt omdat ik in september geboren ben; feit is dat ik intens kan genieten van de late zomerzon, de diepe schaduwen en de aardse geur van de maand september. De zon is warm maar niet fel, het gras vochtig en glinsterend van de ochtenddauw en er lijkt een soort lome stilte in de lucht te hangen vóór de bomen binnenkort hun bladeren laten vallen.

 

Die lome stilte staat overigens in schril contrast met  mijn werkschema.  Ik zit middenin opnames, interviews, presentaties, lastminute stress van een boek dat begin oktober uitkomt (daarover later meer), voorbereidingen voor het Gouden Kookboek (nee, ik mag zelf niet meedingen) en plannen voor een nieuw programma waar ik nog niks over mag zeggen (flauw hè).

 

Ik vertrek en kom thuis op de meest idiote momenten. Er zitten werkdagen bij van 12 tot 14 uur en dat is niet altijd goed voor je ritme en eetschema. Niet dat ik daar over klaag hoor want ik vind het allemaal even leuk. Maar áls ik thuis kom wil ik nog wel graag iets koken of desnoods opwarmen van de vorige dag. Op die momenten neem ik bij voorkeur mijn toevlucht tot recepten die niet te lang tijd nemen om te maken, met ingrediënten die ik in huis heb (een ruime voorraadkast en groentemand doen wonderen).

 

Daarom ben ik zo blij met twee boeken die net verschenen zijn en die helemaal aansluiten op mijn overdrukke periode: Simpel van Yotam Ottolenghi en Onder de Mediterrane zon van Nadia Zerouali en Merijn Tol.

 

Simpel is een verrukkelijk boek en een must voor iedereen die graag recepten van Ottolenghi maakt, maar daarbij ook tegen lange ingrediëntenlijsten of een tijdrovende bereidingswijze aanloopt. De recepten in dit boek zijn in stijl, smaak en uiterlijk duidelijk te herkennen, maar zijn simpel te maken, omdat ze relatief eenvoudig zijn, ook wanneer je niet over zeeën van tijd beschikt. Gemarineerde geroosterde druiven op een stokje. Limabonenpuree met muhamnara (rode paprikadip met knoflook en walnoten). Bimi met pinda en soja… allemaal even lekker en verrassend en wat mij betreft een aanwinst in elke keuken!

 

 

De recepten van Nadia en Merijn zijn misschien iets meer werk, maar zijn heerlijk comfort-food en vaak geschikt voor twee dagen. Dus die extra tijd in de keuken wordt meer dan gecompenseerd. Daarnaast zijn de verhalen uit het boek fijn leesvoer. Je waant je acuut ergens anders. Wat denk je van gerechten als gebakken eitjes met warme knoflookyoghurt of verrukkelijke Tunesische soep (chorba) of gegrilde aardappel met salsa verde? En als je in het weekend toch iets meer tijd hebt: sesam-maanzaadtulband met rozenjam… Oké, dat is wel iets meer werk, maar daar kun je dan wel een week lang van genieten. En daar word je toch gelukkig van?

 

Simpel Ottolenghi |Fontaine Uitgevers| € 29,99
Onder de Mediterrane zon Nadia Zerouali en Merijn Tol | Nijgh en van Ditmar | € 29.99

 

Door: Janny van der Heijden

 

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Dat doet ze elke zondag bij ons. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters