By the weetje

Ik zal het maar zeggen: ik verheug me op deze winter. En denk maar niet dat ik iets geslikt heb ofzo, ik spreek de waarheid en niets dan de waarheid.

 

Dan zal ik nu snel uitleggen waarom ik zin heb in de winter, want dat het op z’n minst opmerkelijk is om zoiets opeens te roepen in hartje zomer snap ik zelf ook nog wel.

 

Het komt dus allemaal door het Deense fenomeen ‘hygge’, dat is overgewaaid naar (o.a.) Nederland. Hygge is het Deense woord voor gezelligheid, maar waar het in Nederland vooral een knus woord is voor willekeurige momenten gedurende de dag, is het in Denemarken een zeer gewaardeerd en veel gebezigd werkwoord. ‘Gezelligheid’ wordt daar zowat tot kunst verheven en nu ik me eens verdiept heb in de ingrediënten van deze kunst van het gezellig zijn, moet ik zeggen dat het me potdorie op het winterse lijf geschreven is. De ingrediënten van hyggen zijn namelijk: je allerleukste vrienden en/of familieleden, een brandende open haard, glühwein (yaasss), een keur aan koek en snoep (nog meer yaaass), brandende kaarsen én een pan met stoofvlees (nog veel meer yaaassss). Buiten moet het vooral schemerig en guur zijn, en oh ja, je moet natuurlijk een warme gebreide trui aan en dito sokken. Kortom, wie wil dat nou niet?

 

Ik wil het in ieder geval, sorry hoor.

 

Het is een traditie die waarschijnlijk ontstaan is vanuit het feit dat er in Denemarken in de winter buiten bar weinig te beleven is. Kijk, in Noorwegen of Zweden kun je tenminste nog skiën. Of snowboarden. De Denen kunnen zich echter niet vol overgave van een berg afstorten en dus hebben zij het hyggen bedacht. Doordeweeks hebben ze het en masse over hoe hygge ze het dit weekend zullen maken, wie ze voor de hygge hebben uitgenodigd, en op maandag praten ze over hoe ontzettend hygge het dit weekend was. Nice toch?

 

Geestig detail: het woord ‘hygge’ kun je aan praktisch ieder Deens woord vastplakken. Zo is een hyggebukser een gezellige comfy broek voor tijdens het hyggen, oftewel een broek die je nooit buitenshuis zal dragen.  Hyggesokker zijn uiterst lekkere gebreide sokken, een hyggespreder is iemand die het gezellig maakt en een hyggekrog is een gezellig hoekje met kussens voor het hyggen. Oh, en tijdens het hyggen praat je liefst over niet-controversiële onderwerpen, wat dan weer heel gezellig hyggesnak heet.

 

Ik wil het, ik wil het zo erg! Hyggesnakken op hyggesokker!
 

 

Kortom, hyggen is heet. En het is ook nog eens hartstikke goed voor je. Vooral ook omdat hyggen betekent dat je regelmatig afspreekt met familie en vrienden, wat goed schijnt te zijn voor je geluksgevoel. Het regent dan ook boeken over het fenomeen, zoals het boek ‘Hygge, de Deense kunst van het leven’ geschreven door geluksonderzoeker Meik Wiking.

 

Lang verhaal kort: ik ga als een haas op zoek naar geschikte hyggesokker. En een hyggebukser. En ik moet natuurlijk onmiddellijk een leuk hyggekrog gaan maken. PLUS ik moet onmiddellijk leren hoe je stoofvlees maakt! Dat zeg ik: dat hygge is zo gek nog niet. Het houdt je in ieder geval een hele herfst en winter lang van de straat.

 

Door: Redactie amayzine.com