By the weetje

San Gimignano. Moet je een keer geweest zijn, al was het alleen maar om je te verbazen.

 

San Gimignano. Eerst maar eens even fonetisch de naam van het dorp, want stel dat je de weg moet vragen. Je spreekt het uit als San Dzie-mie-nja-no. Even oefenen.

 

En trouwens, als je de weg gevraagd hebt, of bijna gevonden hebt, dan zie je het al. Het heet niet voor niets ‘La città dalle belle torri’ (de stad van de mooie torens) of ook wel ‘La New York medievale’ (het middeleeuwse New York).
 
De beste foto’s maak je op afstand. Dus niet meteen naar binnen rijden, maar eerst even klik-klak de skyline vastleggen. Als je wegrijdt vergeet je het misschien. Moet je weer terug.
 

Waarom er zoveel torens in dat stadje staan? Zogenaamd waren ze bedoeld om in te wonen en het stadje te versterken, maar eigenlijk ging het vooral om families die elkaar de loef wilden afsteken. Hoe meer geld, hoe meer macht, hoe hoger je toren. Ooit hebben er zelfs 72 torens gestaan. Nu zijn het er nog maar veertien. Nog steeds best veel.

 

San Gimignano is een van de best bewaarde middeleeuwse stadjes van Toscane en het is daardoor ook een van de drukst bezochte. Mij lijkt het nog altijd heerlijk om daar een keer ‘downtown’ in een hotelletje te gaan en dan te wachten tot ‘s avonds het merendeel van de toeristen verdwenen is. Zodat je het rijk een beetje voor jezelf alleen hebt. En dan natuurlijk ook vroeg opstaan en de straat op. Is er nog nooit van gekomen. Maar wat niet is…

 

 

 

EN OH JA

 

Nog een leuke tip voor dit weekend. Het pop-up-mini-festival van ‘Art of Blends’ waar je prachtige katoenen en zijden sjaals kunt  bewonderen en kopen. (van €35,-  tot €189,-) Vandaag van 10.00 tot 19.00 en morgen van 12.00 tot 17.00.  Prinsengracht 715, Amsterdam, vlakbij de Leidsestraat. Met hun sjaals maak je in een klap een simpele outfit heel uniek.

 

Er is trouwens ook een workshop op zondag: ‘Re-set je persoonlijke stijl’ van 11 -13.00 uur. Kost 29,50. Aanmelden voor zaterdag 17.00 uur via ellenhaeser@gmail.com 

 

Door Franska

 

 Fotografie portret: Esmee Franken. Visagie: Linda van Ieperen. Haarstylist: Mandy Huijs.