Arachno-wat?

 

Waar is Spiderman als je ‘m nodig hebt?

 

Sommige mensen zetten het op een gillen als ze een muis zien. Ik ben hartstikke bang voor spinnen. Daar is zelfs een officiële naam voor: arachnofobie. Groot of klein, dik of dun, met korte pootjes of lange benen. Iedere keer als ik er eentje in mijn huis zie, wil ik het liefst heel hard wegrennen en hoop ik dat iemand anders De Spin voor mij uit de weg ruimt. Maar bij gebrek aan zo’n held moet ik het soms toch echt zelf oplossen. En nu weet ik heus wel dat die spin banger is van mij, dan ik van hem, maar toch.

 

Om er nu voor te zorgen dat ze mijn huis voortaan overslaan en naar de buren lopen, heb ik een paar geweldige tips voor je.

 

  • Ruim je rommel op. Een beetje jammer, maar toch. Spinnen worden sterk aangetrokken door rommel, of dit nu binnenshuis of buitenshuis is. Dus, aan de gang en weg met de troep.

 

  • Niets zo irritant als spinrag op de muur of in de hoeken, want dan weet je dat ze er zijn. Zet daarom op de plekken waar je de webben ziet een schaaltje met zout. Het vocht van de spinsels wordt opgenomen door het zout en daarmee komt er een einde aan het spinrag. De spinnen zelf wil je natuurlijk ook verjagen. Zet ook een schaaltje water met azijn neer. Ze zoeken dan een ander plekje.

 

  • Ik houd heel erg van de geur van kaneel, maar spinnen niet! Brand daarom zo’n gezellige geurkaars en de spinnen zoeken hun gezelligheid buiten jouw deur. Ook fijn, de geur van kaneelbrood, -koekjes of -cake zorgen ervoor dat ze verdwijnen. Potje kaneelthee erbij. Top!

 

  • Spinnen houden niet van de geur van citroenen. Ze durven de drempel van je huis echt niet over, wanneer je de schil van een citroentje bij de deur of het raam neerlegt. 
     

 

 

  • De geur van walnoten vinden ze ook niet lekker. Leg een paar walnoten op de vensterbank en de kans dat ze bij je naar binnen wandelen, wordt stukken kleiner.

 

  • Neem een kat. Ben je net zo’n bange poeperd als ik en durf je niet in de buurt van de spin te komen, dan biedt je kat de oplossing. Katten vinden spinnen niet alleen leuk om mee te spelen, ze vinden het ook nog eens een heerlijk hapje.

 

Wat doe jij als je een spin in huis hebt?

 

Met een theedoek naar buiten? Glas erover en karton eronder? Of toch een ferme klap met een schoen…?

 

Door: Irene Smit