Pluktuinen

Armenvol bloemen, mandenvol groenten of fruit!

 

 

 

‘Pluktuinen,’ zegt Franska.

 

‘Huh?’

 

‘Heel leuk. Ken je niet?’

 

‘Uhhh…’

 

Nu wel dus. Het is de ultieme terug-naar-de-natuur-ervaring. Terug naar het land, de boer, de basis. Leuk met kinderen, dat zeker. Te meer omdat veel tuinen speciaal voor kinderen ook allerlei activiteiten bieden. Maar ook leuk zonder dunkt me. Er zijn er heel wat in ons land, tuinen waar je (tegen een reële betaling) armenvol bloemen kunt plukken om zelf een boeket mee samen te stellen. Toch een heel andere beleving dan naar de bloemenstal op de hoek te lopen voor een bos kant-en-klaar! Ze passen precies in het seizoen natuurlijk. Stokrozen en hortensia’s in juli, als het plukseizoen op volle toeren draait, om maar eens wat te noemen. Asters, dahlia’s, golden wings en anemonen in september, als het seizoen op z’n einde loopt.

 

Er zijn tuinen die zich gespecialiseerd hebben. Lavendelboerderij en Pluktuin Granny’s Bouquet in Stroe bijvoorbeeld, waar een veld met maar liefst tien soorten zalig geurende lavendel is aangelegd waar ook lavendellimonade van wordt gemaakt die dan weer in de bijbehorende theetuin (veel pluktuinen hebben ook hun eigen theetuin!) wordt geschonken. En wat dacht je van de theepluktuin boordevol met kruiden om zelf je thee mee samen te stellen?

 

Naast geurend en oogstrelend plukgoed is er ook eetbaar plukgoed. Van aardbeien en komkommers, bieslook, tomaat, paprika, courgette, sla, munt en bergamot tot zelfs gojibessen aan toe. Verser gaat het niet worden en leuker waarschijnlijk ook niet.

 

Trouwens, de beste tijd om bloemen te plukken is ’s morgens vroeg of ’s avonds als de zon onder is. En mocht je van ver komen: neem een emmertje mee zodat je bloemen op terugweg water hebben.

 

Klik hier om een bloemen-, fruit-, of groentenpluktuin bij jou in de buurt te vinden, al dan niet met bijbehorende theetuin. Op deze site staan ook workshops voor de (tuin)liefhebber.

 

Door: Brigitte Bormans

 

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en heeft twee kookboeken op haar naam staan. Sinds 2004 is ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Zonder schrijven kan ze niet. Franska zag wel iets in haar columns. Die gaan over haar leven, over vriendschappen, over liefde en over haar huwelijk dat gepland staat voor komende zomer. Brigitte heeft een stiefdochter, stiefzoon en dochter uit haar eerste huwelijk. Met haar verloofde heeft ze Jip: een plaatje van een Australian Sheppard.