Droog

Weet je nog, 8 juni?

 

Dat was een bijzondere dag, 8 juni. Kun je je die nog herinneren? Nee? Nou, het was de laatste dag dat het in Nederland – hier althans – regende. De dagen erna hadden wij nog niks in de gaten, en genoten we ontzettend van met-zonder-jas of plu naar buiten. En dat duurde maar, en dat duurde maar. En nu, na een dag of 28, geniet ik er nog steeds van.

 

Maarrrrrrrr.

 

Ik lees steeds meer alarmerende berichten over die aanhoudende droogte: grondwater dat steeds verder zakt waardoor dijken natgehouden moeten worden omdat ze anders scheuren en afbrokkelen, everzwijnen die niet meer uit een vennetje kunnen drinken omdat dat water is verdampt, plantenblaadjes die verbrand zijn, bosbrand-signaleer-helikoptervluchten, vogeltjes die met een open snavel in de tuin zitten omdat ze dorst hebben (echt, een schoteltje met water neerzetten!), en het allerergste: de bosbessen zijn uitgedroogd. Dus.

 

Oké, goed. Waar ik heen wil?

 

Als al die beesten dus al dorst hebben (o, hoe met het nou met de regenwormen?, denk ik ineens), en zeker als dat grondwater dus maar zakt, als ons wordt geadviseerd niet meer de tuin te sproeien, hoe moeten wij binnenkort dan aan ons drink- en kraanwater komen? Moeten we al spaflessen gaan hamsteren? Heb jij al kratten vol waterflessen in de kelder staan?

 

Nou, ik hoorde dus van iemand die verstand van drinkwater heeft, hij is van de Unie van Waterschappen, dat dat dus niet hoeft. Het IJsselmeer ligt namelijk klaar voor heel Noord-Nederland. Lijkt mij inderdaad genoeg voor een paar glaasjes water per dag per inwoner. En ook de rest van Nederland kan putten uit de Maas en Rijn, de Biesbosch en de duinen.

 

Ha, dat lucht op. Scheelt ook weer een ritje naar de supermarkt voor een waterflessenvoorraad. Maar toch, iets zint me niet. Die aanhoudende droogte komt natuurlijk door de klimaatverandering. En heus, dit neveneffect is zo slecht nog niet. Maar ergens, ergens heb ik een slecht voorgevoel. Dat het in de jaren hierna erger gaat worden. Dat sowieso. En voor de kortere termijn: dat we dit niet-gevallen hemelwater in de herfst dubbel en dwars terug gaan krijgen … Maak je borst maar vast nat.

 

 

Maar goed, ik ga het feestje nu niet verder verpesten hoor. Sterker nog, nu het nog kan, ga ik er zelf ook weer van genieten. De tuin in. En ik neem, een gieter mee. Voor de plantjes. En de regenwormen.

 

PS. Even op m’n weerapp gekeken. Het blijft sowieso nog negen dagen droog. Lekker!

 

Door: Beatrijs Bonarius

 

Beatrijs Bonarius is tekstschrijver & eindredacteur. Een mediavreter, zoals ze zelf zegt. Met een vrolijke, scherpe blik – en dito toetsenbord – kijkt ze voor Franska naar de actualiteit.