Oh man!

We gaan het even hebben over sperma. Lezen?

 

Een beetje man verspreidt zijn zaad. Dat deden de oermannen al: zoveel mogelijk nageslacht produceren. Zit in de aard van het beestje. Nu is de man (jaja, zeer generaliserend; er bestaan ook andere partnervormen en voorkeuren en gedrag en uitzonderingen…) in de afgelopen eeuwen al een beetje beteugeld door het romantische idee van trouw aan één vrouw, maar in de toekomst gaat er nóg meer veranderen.

 

Wat er aan de hand is? Nederlandse wetenschappers zijn een forse stap verder gekomen in het onderzoek naar bevruchting zonder sperma.. Ze hebben – echt heel knap – bij muizen een kunstmatig embryo ontwikkeld. En van de muis naar de mens, is nog maar een eh… muizenstap.

 

Dat betekent twee dingen. 1. Dat we er nog niet zijn: we hebben onze mannen nog even nodig om nazaten te produceren. Fijn! Gezellig! 2. In de toekomst kunnen vrouwen in hun eentje baby’s verwekken. En dat is goed nieuws natuurlijk voor alleenstaande vrouwen, of stellen die geen kinderen kunnen krijgen en dat wel graag willen.

 

Ik vind het een beetje zielig voor ze. In de toekomst zijn mannen echt overbodig. Want geld verdienen, baby’s maken, voetbal-EK’s winnen; dat kunnen we lekker zelf.
Alleen: als je overbodig bent, volgens de evolutieleer, dan verdwijn je op termijn… Het zal vast nog een eeuwtje of wat duren, maar mannen hebben dit wel aan zichzelf te wijten. Want wie met dit embryonieuws naar buiten kwamen? Precies. Mannelijke wetenschappers.

 

Nog even weten hoe het werkt?

Er zijn dus kunstmatig embryo’s ontwikkeld. Niet bij een mens nog, maar bij een muis. Hiervoor zijn geen ‘ouderwetse’ zaadcellen en eicellen gebruikt, maar de Nederlandse wetenschappers hebben een kluitje vroege stamcellen gepakt (cellen die nog alles kunnen worden) en die laten omringen door stamcellen van de moederkoek. Die hebben ze saampjes in de baarmoeder van een muis geplaatst, en, zo zei wetenschapper Clemens van Blitterswijk, ‘die had alle eigenschappen van wat ooit een muis kan worden.’

 

Door: Beatrijs Bonarius

 

Beatrijs Bonarius is tekstschrijver & eindredacteur. Een mediavreter, zoals ze zelf zegt. Met een vrolijke, scherpe blik – en dito toetsenbord – kijkt ze voor Franska naar de actualiteit.