5 redenen om lekker niet te kijken vanavond

Ik ben meestal heel positief ingesteld, hoor. Maar vanavond geen Songfestival voor mij. En wel hierom.

 

O, nostalgie. Met het hele gezin naar het Songfestival kijken en lekker chips eten en cola drinken… Maar al gun ik Waylon het beste, no way dat ik vanavond om 21 uur naar NPO1 kijk. Waarom niet?

 

1. Het is geen song-festival.

Leuk hoor: mooie, nieuwe liedjes. Maar daar gaat het vanavond dus niet helemaal om. Het gaat ook niet om de mooie stemmen van de zangers: het is de grote opvalshow. Vrouw met baard, Finse hardrockers met een syndroom, een travestiet… En als je dan als land niks ‘bijzonders’ met een aardige stem hebt, zet je er een lekker ding neer om die douze points te scoren. Met opvallende kleding. En een verrassende act. O ja, en ook nog een beetje bij stem. Belangrijkste is dus dat je opvalt tussen die andere opvallende (halve)finalisten om sms-stemmen te vergaren. Misschien een idee om Victor Mids te bellen nog, voor de side-act?

 

2. Het gaat er niet eerlijk aan toe.

Wist je dat vijf landen helemaal niet naar de finale gaan omdat er veel mensen op ze hebben gestemd? Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Frankrijk en Italië hebben hun plekje namelijk GEKOCHT. Gekocht?! Ja, deze landen betalen zoveel mee aan het festival dat hun finaleplekje is verzekerd. Ik bedoel maar.

 

3. Het gaat er niet eerlijk aan toe – deel II.

Waylon moet het vanavond opnemen tegen stevige concurrenten: Rusland, Denemarken en Zweden, het land van ABBA en de Herreys (van digaloo-digalee: heb je het nu ook in je hoofd?). Ook wel ‘de finale des doods’ genoemd door een bepaalde krant die graag overdrijft. Nu heb ik Waylon best hoog zitten, maar ik behoed mezelf graag voor teleurstellingen. Ook omdat er landen zijn die (gaaaap) politiek stemmen. Let maar eens op de puntentelling van het Balkan-blok Slovenië, Kroatië, Bulgarije, Turkije, Servië, Roemenië, Griekenland, Albanië, Cyprus en Macedonië als je na het lezen van dit zure stukje (geschikt voor weer een andere krant) toch nog gaat kijken.

4. Dat ellenlange wachten…

Eerst moet je een promotiefilmpje van een land doorstaan, dan je door het lied heen worstelen (zie punt 5) van die artiest die wil opvallen (zie punt 1), en daarna eindeloos wachten op de nep-stemmen (zie punt 2 en 3). En om de tijd te doden (zie punt 4) kijken we naar zwaaiende hyper-lachende mensen met vlaggetjes in hun handen… Nee, NPO1 heeft geen reclameblokken nodig; er zijn genoeg momenten dat je naar de wc kunt.

 

5. Die songs.

Die songs.

 

Oké Beatrijs, fair enough, ieder z’n meug. Maar wat ga je dan wel doen?
Nou, ik kijk op NPO2 om 21.25 uur naar Focus. Over de ins en outs van migraine. Krijg ik minder hoofdpijn van.

 

PS. Oké vooruit, ik geef je één reden waarom je wel moet kijken. Die luipaardjas van Waylon, ontworpen door de man van La Doutzen.

 

Nog een reden dan? Waylon zelf. Succes man. Ik gun het je. Echt!

 

 

 

Door: Beatrijs Bonarius

 

Beatrijs Bonarius is tekstschrijver & eindredacteur. Een mediavreter, zoals ze zelf zegt. Met een vrolijke, scherpe blik – en dito toetsenbord – kijkt ze voor Franska naar de actualiteit.