‘Mag ik alsjeblieft gewoon hond zijn?’

De honden zijn zó strak aangelijnd dat ze hun brandschone pootjes niet vies kunnen maken, hun gepedicuurde nageltjes niet kunnen vernachelen

 

 

Hondenshows… worden we daar nou echt nog blij van? Laatst werd in de RAI de vierdaagse World Dog Show gehouden en geloof me, het was me een schouwspel van jewelste. In de RAI zelf ben ik niet geweest, ik kijk wel link uit. Want wat ik op straat zag was al erg genoeg. Overal om ons heen – we wonen op loopafstand – staan busjes en campers en caravans geparkeerd. Allemaal met hondenkooien erin en met in elke kooi een hond.

 

De eerste dagen beleven we het staartje van de zoveelste hittegolf en moet de politie op last van de dierenambulance verschillende keren in actie komen: er moeten autoramen worden ingetikt om oververhitte honden te bevrijden uit oververhitte auto’s. Er worden boetes uitgedeeld: drie van 750 euro. En verschillende ‘pittige’ waarschuwingen. Ik ben aangedaan door zoveel dierenliefde!

 

Overal om ons heen worden de prijsvechters uitgelaten. Daarbij zo strak aangelijnd dat ze hun brandschone pootjes niet vies kunnen maken, hun gepedicuurde nageltjes niet kunnen vernachelen, hun gekamde, geföhnde, gevlochten haardossen niet in de war kunnen maken, hun haarspeldjes niet van hun koppie kunnen schudden. Ergens in mijn straat wordt een hond van het type fors uitgevallen hazenwind uit een auto getild. Deze mag überhaupt niet zelf lopen, want die is zo buitenissig uitgedost dat elke beweging punten kan kosten als ze zo meteen gezellig saampjes de ring in moeten.

 

Wat is hier aan de hand? Waar zijn deze mensen mee bezig? Waarom vinden we dit gewoon? Wie gaat hier nog naar toe? Doe eens even normaal. Gun ze een hondenleven als je van ze houdt. Want dat doe je toch hopelijk wel?

 

Gelukkig is het beleid van de gemeente erop gericht het aantal evenementen met dieren terug te dringen. Vanwege het welzijn van de dieren, zo luidt de toelichting. Welk welzijn? Fokken, met inteelt en erfelijke aandoeningen (koppijn, geen lucht krijgen of slecht kunnen lopen) tot gevolg? Met name de Franse bulldog, de mopshond en de Duitse herder zijn wat dat betreft de pineut. En nu dus: meer dan 33.000 honden samengepakt in de RAI, de meesten stijf van de stress, een voor een de ring in, betast worden door rare keurmeesters, dan weer terug in je hok en uiteindelijk met hok en al weer terug in je busje, caravan of camper, daar dat is waar je het grootste gedeelte van het jaar woont?

 

 

Als Amsterdam dit evenement weigert, worden deze baasjes die ‘zoveel van hun hondjes houden dat ze dag en nacht voor ze klaarstaan en met ze onderweg zijn’ waarschijnlijk elders weer welkom geheten. Maar toch… het zou een begin zijn! Want zullen we hier gewoon niet eens mee ophouden? Dit reizende circus stamt uit 1902. Misschien betekent dit dat het gewoon tijd is voor iets anders! Als honden konden praten, wat zouden ze er dan zelf over zeggen? ‘Mag ik alsjeblieft gewoon hond zijn?’

 

Door: Brigitte Bormans

 

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.