Het ochtendhumeurtje

Pubers zijn het meest chagrijnig als ze uit hun nest komen – mochten ze dat al doen, inderdaad. 

 

Eerlijk gezegd heb ik maar weinig geduld met mensen die elke ochtend met een kop als een oorwurm hun bed uitkomen. Dat je het niet in je hoofd moet halen om tegen ze te praten, want ‘EERST MOET IK WAKKER WORDEN DUS GEEF ME EVEN EN LAAT ME!’

 

‘Gedraag je, verman je, stel je niet zo aan!’

 

Maar een ochtendhumeur is minder een kwestie van ‘stel je niet aan’ dan ik dacht. Alles in deze wereld wordt onderzocht en ook hiernaar is onderzoek gedaan en dat wijst uit dat een ochtendhumeur te maken heeft met je biologische klok en vaak simpelweg het gevolg is van te weinig slaap of een te onregelmatig leven.

 

Logisch inderdaad, dat nachtbrakers ’s ochtends niet uitgeslapen zijn en tijd nodig hebben om wakker te worden. Logisch ook, dat mensen met onregelmatige diensten een beetje van de leg raken en tijd nodig hebben om op te starten.

 

Maar liefst één op de drie mensen in ons land zou lijden aan het niet-wakker-kunnen-of-willen-worden-syndroom; vrouwen iets vaker dan mannen omdat vrouwen meer slaap nodig hebben (ongeveer twintig minuten meer per nacht). Verder geldt des te jonger des te meer last, waarbij pubers het meest chagrijnig zijn als ze uit hun nest komen – mochten ze dat al doen, inderdaad. Hetgeen ermee te maken zou hebben dat puberhersenen pas laat op de avond melatonine (het lichaamseigen slaapstofje) gaan produceren waardoor ze te laat in slaap vallen en dus ook echt nachtrust te kort komen.

 

Ik kan me inderdaad herinneren dat ik vroeger, toen ik nog op de middelbare school zat, elke dag opstond met een hoofd dat op oorlog stond. Maar dat dit een fysiologische oorzaak had… Ik zou erop gegokt hebben dat ik gewoon een enorme hekel had aan school.

 

Het zou helpen als je je lichaam laat weten dat de dag begonnen is. Bijvoorbeeld door de gordijnen open te trekken zodat het daglicht naar binnen stroomt. Of door een lichtwekker te kopen voor de dagen dat het buiten nog donker is wanneer jij opstaat. En sterke koffie helpt ook. Het zijn allemaal trucjes om je lichaam aan te sporen om cortisol aan te maken (het stofje dat de aanmaak van melatonine juist stopt).

 

 

Nog beter? Gewoon op tijd naar bed gaan, zodat je uitgeslapen uit je mandje komt kruipen en fluitend aan een nieuwe dag begint.

 

Niet kunnen slapen? Daar zijn weer andere trucjes voor. Lees dit of dit nog maar eens.

 

Door: Brigitte Bormans

 

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.