Kun je niet slapen?

 Alle slapeloosheid de deur uit, dat zou nou mooi nieuws zijn! Bij mij hielp in elk geval één ding.

 

 

Elke keer dat ik me omdraai komt er een andere paniekgedachte bij me op. Uren ben ik bezig met iets wat zo simpel zou kunnen zijn: in slaap vallen. Gebroken sta ik ’s ochtends op. Geen idee hoe ik de dag door moet komen. En naarmate de tijd verstrijkt raak ik niet alleen uitgeput, maar ook somber en verdrietig. Iedere avond ben ik bang om naar bed te gaan, want zodra mijn hoofd mijn kussen voelt, begint het piekeren en woelen opnieuw. Pillen helpen tijdelijk, als het écht niet meer gaat, maar zijn natuurlijk geen structurele oplossing. Jaren achter elkaar tob ik voort.

 

Laatst las ik over het resultaat van een wetenschappelijk onderzoek aan de universiteit van Oxford. Ik dacht: en daar komen jullie nu mee? Dat had ik je zo wel kunnen vertellen. Er is namelijk ontdekt dat slaapgebrek psychische problemen kan veroorzaken. De geleerden dachten altijd dat slapeloosheid een gevolg van depressie was, maar het blijkt nu een oorzaak te zijn.

 

Voor de studie aan de universiteit van Oxford werden 3.700 studenten gedurende verschillende weken gevolgd. Bij sommigen van hen werd een nieuwe therapie tegen slapeloosheid toegepast. Bij de helft van die groep werd na tien weken een opmerkelijk betere slaapkwaliteit vastgesteld, maar dat was niet het enige positieve: er waren tot 30 procent minder klachten over paranoia, hallucinaties, angst of depressie. Conclusie: slaapgebrek verdubbelt de kans op een depressie, en de behandeling van insomnia is een middel tegen depressie.

 

Joh, dacht ik dus toen ik dit las, maar het goede nieuws is natuurlijk dat het nu bekend is. Hopelijk wordt er snel nog veel meer bestudeerd en ontdekt op dit gebied. Alle slapeloosheid de wereld en depressies de deur uit! Wat zou dat mooi zijn.

 

Wie het belang van slaap, rust en herstel ook al een tijdje doorheeft, is Arianna Huffington, de oprichtster van de Huffington Post. Ze schreef er De Slaaprevolutie over, een aanrader als je er meer over wilt weten. Volgens haar zitten we midden in een ‘slaaptekortcrisis’ die ons leven op alle mogelijke manieren bedreigt, dat laatste is wel een beetje Amerikaans uitgedrukt, maar wel waar. Precies wat die wetenschappers nu dus ook zeggen.

 

Bij mij bleek de oplossing te liggen in geen alcohol meer drinken. Zeker na je veertigste is dat een slaapverstoorder van klasse. Ben er ongelooflijk van opgeknapt, slaap nu rustig negen of tien uur achter elkaar. Tegenwoordig is slapen mijn hobby ;-), dus er is écht hoop…

 

Door: Redactie Franska.nl

Afbeelding van Redactie Franska.nl