Castello di Montegiove

Boven in Montegiove (het dorp waar ik woon) ligt een prachtig kasteel dat al generaties lang eigendom is van de familie Marquis Misciatelli.

 

Het kasteel in Montegiove is een van de oudste kastelen in Umbrië, oorspronkelijk was het de familiezetel van de Graven van Marsciano. Volgens sommige bronnen werd het kasteel gebouwd op de plaats van een reeds bestaande nederzetting die oorspronkelijk bezet werd door een heiligdom voor Jupiter Elicius, daterend uit de pre-Romeinse tijd. Door de eeuwen heen was dit heiligdom een versterkte plaats. In 1281 werd het kasteel gebouwd door graaf Raniero IV toen zijn familie verhuisde van Lombardije naar Umbrië. Graaf Raneiro deed een formeel verzoek aan de bisschop van Orvieto om een Oratorium in Montegiove te mogen bouwen en zo ontstond het kasteel met een donjon, torens en een slotgracht met een ophaalbrug. Dit met slechts één toegangsweg en omgeven door bossen van eiken- en kastanjebomen.

 

Castello di Montegiove is zeer goed bewaard gebleven. Het verkeert in prima staat en is erg indrukwekkend met zijn ongelooflijk dikke stenen muren, de gracht en de ronde hoektoren. Boven de deur bevindt zich het familiewapen en binnen is er een grote binnenplaats met een centrale bron, kantelen en een kapel gewijd aan de Heilige Angelina, gebouwd in het begin van 1900 door Marquis Lorenzo Misciattelli. De huidige markies, Lorenzo Misciatelli, woont samen met zijn gezin in het kasteel en runt een bloeiende wijnmakerij waar hij een Orvietano Rosso DOC, een Umbria Rosso IGT, een Sagrantino en een Umbria Rosato IGT produceert. Ook heeft hij een 1.200 hectare groot landgoed met olijfboomgaarden en een kudde chianina-runderen die regelmatig even komen buurten bij Podere del Buongustaio. Je kan hier een tour boeken inclusief wijnproeverij. 

 

Door : Adje Middelbeek

 

Adje Middelbeek woont en werkt in Umbrië (Italië). Vanuit haar supergezellige B&B c.q. vakantiehuis Podere del Buongustaio organiseert ze de mooiste culi-reizen.