Meer Maastricht voor minder

Misschien wel mijn ultieme numero uno als ik een paar dagen weg mag in eigen land: Maastricht. Met pak ‘m beet anderhalf uur in de auto (als je net als ik wat noordelijk woont) sta je in het gezellige zuiden. Waar het leven net wat meer bon vivant is. Als je daar dan toch bent, mag ik dan wat suggesties doen? 

 

 

 

Ga slapen in het Kruisherenhotel

Op gepaste wandelafstand van waar het allemaal gebeurt staat het voormalig Kruisherenklooster, dat tegenwoordig bekroond is met vijf sterren, zalige bedden heeft en een ontbijt waar je een tikkie kortademig van raakt (en vol, want de keuze is reuze). Bij ontvangst sprak de man de magische woorden: “Willem-Alexander sliep in deze kamer, toen hij nog prins was.” U snapt dat het een koninklijk verblijf werd.

Lunchen onder de rivier

Of boven of naast, topografie is niet mijn sterkste kant maar ik kan het kundig uitleggen. Neem het Onze Lieve Vrouwenplein in de rug, kijk naar de Maas en steek ‘m over, u bevindt zich pal in Wyck. Zo simpel is het. Wyck puilt uit zijn voegen van de charmante lunchplekjes en boetieks met bourgondische lekkernijen. Ik at een flamkuchen bij ’t Wycker Cabinet waar ik nu nog van ga watertanden.

Een kaasje en glaasje bij Café Nouveau

Eigenlijk wilde ik hier nooit meer weg. Café Nouveau is de allereerste kaasbar van Nederland. Dit is exact wat je denkt dat het is. Neem een glaasje en je krijgt de perfecte kaas op smaak voorgeschoteld. Nouveau oogt als een plezant kroegje, maar dan inclusief de kaas voor bij de wijn. Voor het betere kaas-wijn-werk is een proeverijtje aan te raden. Met het risico dat je mij tegen het lijf loopt trouwens.

 

Lekker lang tafelen bij wijnrestaurant Mes Amis

Het tafellinnen is gesteven, het eten is er culinair, maar verder is Mes Amis een warm bad van no-nonsens Limburgse gezelligheid. Eigenaresse Annaline Doelen doet álles om te zorgen dat je niets meer te wensen hebt. De wijnen komen van Limburgse grond, de lokale smaken blijven uit de verfijnde keuken komen en je kunt hier uuuuuren en uren tafelen. Met z’n twee, in groot gezelschap, wat jullie wensen, draaien zij. De prijsopbouw van het verrassingsmenu is simpel en wel zo overzichtelijk: 4 gangen voor 44, 5 voor 55, 6 voor 66 en, jawel, 7 voor 77 euro. Kortom: allerzachtst voor wat je allemaal voorgeschoteld krijgt.

 

Nog een afzakkertje op het Lieve Vrouwenplein

Of een opwarmertje, want ’s middags is het ook aangenaam toeven op het gezelligste plein van Mestreech. Een Limburgs biertje in deze bruisende stad langs de Maas hoort bij een bezoekje, als je het mij vraagt hoor.

 

En dat allemaal voor een klein prijsje

In het weekend maneuvreer je jezelf tussen de toeristen door. Maar op zondag, maandag, dinsdag, woensdag en donderdag is Maastricht van jou en van jou alleen (op de enkele slimmerd na die ons advies volgt natuurlijk). Om je extra welkom te heten tijdens een Maastricht Midweekend bulkt de stad van de fijne prijzen, voordeeltjes en kortingen. Het is een simpele rekensom: je krijgt meer Maastricht voor flink wat minder. Wat dacht je van slapen in een vijfsterrenhotel, dineren bij een wijrestaurant en aanschuiven aan een kaasbar? Gewoon suggesties hoor, maar als ik jou was zou ik de opties voor zo’n Maastricht Midweekend even bekijken.

 

 

Door: Adeline Mans