Een simpel lintje

 

Hoe belangrijk dat kan zijn.

 

 

Natuurlijk kennen wij allemaal het roze lintje, dat ieder jaar in oktober terugkomt om onze aandacht op borstkanker te vestigen. Maar weten jullie dat dit lintje min of meer bij toeval is ontstaan?

 

De Amerikaanse Charlotte Hayley startte in 1992 met veel succes met een campagne tegen borstkanker waarbij ze door het hele land lintjes verkocht om wetgevers en Amerikanen erop te wijzen dat maar vijf procent van het jaarlijkse budget van het National Cancer Institute (dat was toen 1,8 miljard dollar) naar borstkankerpreventie ging. Rond die tijd werkte de hoofdredacteur van het tijdschrift Self, Alexandra Penney, samen met gastredacteur Evelyn Lauder, van het cosmeticamerk Estée Lauder, aan een nummer over borstkanker om deze ziekte, en de preventie ervan, meer onder de aandacht van Amerikaanse vrouwen te brengen. De beide redacteuren vonden dat idee van de lintjes fantastisch en om het idee verder commercieel uit te werken, introduceerden zij via cosmeticawinkels de bekende roze lintjes. In oktober 1993 richtte Evelyn Lauder ‘The Breast Cancer Research Foundation’ op. Sindsdien organiseert deze stichting allerlei bewustwordingscampagnes en staat de maand oktober op de kaart als de borstkankermaand.

 

Helaas kregen vorig jaar alleen al in Nederland, bijna achttienduizend vrouwen de diagnose borstkanker. Naar verwachting stijgt dit aantal naar meer dan tweeëntwintigduizend vrouwen in 2020. Jaarlijks overlijden er zo’n drieduizend patiënten door deze nare ziekte. Daarom is het nog steeds heel hard nodig dat er onderzoek wordt gedaan, zodat de behandelmethoden verbeteren en er steeds meer vrouwen kunnen genezen. Ook nog steeds hard nodig: dat vrouwen zichzelf onderzoeken op afwijkingen. Zeg eens eerlijk, doe jij dat?

 

 

Drieënzestig procent van de gezonde vrouwen controleert regelmatig hun borsten. Een vijfde doet dat elke maand. Het schijnt dat heel veel vrouwen dat niet doen, uit angst dat er wat zou kunnen zitten dat er niet thuishoort. En dat is nou juist de allerbeste reden om dat zelfonderzoek wel te doen, want als de ziekte in een vroeg stadium wordt ontdekt, stijgt de kans op genezing aanzienlijk. Voel je een ongewoon knobbeltje en vertrouw je het niet? Neem dan contact op met je huisarts. Die kan je ongerustheid wegnemen en je, mocht het nodig zijn, doorsturen voor nader onderzoek. En kijk eens op de site van PinkRibbon.nl. Hier staan allerlei activiteiten waar je aan me kunt doen. Of organiseer er zelf een! Alles om meer geld op te halen voor belangrijk onderzoek. Doe je mee?

 

Door: Irene Smit