Zegeltjes plakken, voordeeltje pakken?

Wij Nederlanders zijn gek op sparen. Zegeltjes, plakkertjes, moestuintjes, koffiepunten. Je kunt het zo gek niet bedenken, we sparen er lustig op los.

 

 

Tweeëntachtig procent van onze landgenoten spaart graag bij het boodschappen doen. Dat aantal blijft maar groeien want we zijn echte koopjesjagers. Heerlijk die korting! Gek genoeg hebben we dat sparen niet eens zo in de gaten. Sterker nog, zesenvijftig procent van de spaarders heeft geen flauw benul van de waarde van al die punten die hij bij elkaar verzameld heeft. Ik moet eerlijk zeggen dat ik mij bij de kassa ook altijd graag te buiten ga aan pannenplakkers, koffiebonnen en theaterzegeltjes. Ik word er thuis flink om uitgelachen, ze noemen me zelfs de voordeeltjesdief. Ha, kom maar door met die punten!
 

Maar soms ben zelfs ik niet snel genoeg met sparen en vind ik na verloop van tijd onderin de keukenla weer kaarten waar nog een paar plakkertjes ontbreken of waarvan de actie alweer is afgelopen. Dan loop ik eerst naar de buren om te vragen of zij een puntje kunnen missen. Meestal heb ik pech want zij doen net zo hard mee aan die gekte en houden ze lekker voor zichzelf. En dan moet ik toch weer de volle mep betalen voor een kaartje naar de bios of die fijne nieuwe braadpan. Balen!
 

En natuurlijk spaar ik ook al jaren Air Miles. Maar deze punten zijn sinds november 2013 nog maar vijf jaar geldig en dus moet ik opschieten omdat mijn ‘oude’ miles volgende week, op 1 november 2018, vervallen. En niet alleen die van mij, maar ook die van ruim vijfhonderdduizend andere Nederlanders. Bijna twee miljard Air Miles verlopen en de waarde van die punten ligt ergens tussen de negen en achttien miljoen euro. 
 

Moet je nagaan hoeveel handdoeken, elektrische tandenborstels en dagjes Efteling dat zijn. Ik ga mijn berg punten inleveren voor een heel fijne citruspers. Lekker helemaal gratis en voor niks, mij kan dus niks gebeuren. En jij? Hoeveel korting heb jij nog verstopt in je portemonnee? Misschien wel genoeg voor een gezellig weekendje weg, zonder dat je het in de smiezen hebt?

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.