Wat ik tegen Twan Huijs wil zeggen

Toen ik hoorde van je overstap naar RTL dacht ik; ‘goh’. Gevolgd door een ‘poe’. Zou hij dat kunnen?

 

 

Beste Twan,

 

Toen ik hoorde van je overstap naar RTL dacht ik; goh. Gevolgd door een ‘poe’. Zou hij dat kunnen? Het was bij Humberto niet helemaal gelukt, maar de vraag is a of dat de schuld van Humberto is en b. heeft Humberto wel de lachers op zijn hand zal ik maar zeggen. Mensen mogen hem. Mensen gunnen hem dingen. Zelfs toen hij had gezegd te gaan stoppen, bleef hij grossieren in A-lijst gasten. Niemand haalde zijn neus voor hem op. Want bij Humberto was het sowieso gezellig en bovendien zou hij het je in een gesprek nooit moeilijk maken. En bij jou, Twan is dat allemaal precies andersom.

 

Houd me ten goede. Je lijkt me een ontzettend leuke man. Als ik bij je op een bootje zit en door de grachten vaar en jij een inmiddels iets lauw geworden rosé bijschenkt. Maar je bent een serieus journalist en wilt dat natuurlijk vasthouden, ook, wat zeg ik juíst als je naar “de commerciëlen” gaat.

 

Ik had er toch wel zin in. We zouden een andere Twan gaan zien. Als jij als volwassen, serieuze man deze beslissing weloverwogen neemt, zal hij ongetwijfeld goed zijn. Maar nu, beste Twan, nu denk ik daar ineens heel anders over.

 

Je had een schnabbel. So far pleit dat weer voor je transfer want je bent niet vies van een nulletje meer achter de komma. Maar daar zat je met Tommy Wieringa. En die maakte die foute grap. Over De Telegraaf. Een medium dat qua merkbeleving dicht schurkt tegen je nieuwe werkgever. Gesundes volksempfinden met een rechts sausje. In plaats van dat jij corrigeerde, lachte je mee. Ik was er niet bij maar volgens mij lachte je hard. En je zei niet dat het eigenlijk niet kon.

 

 

Een grap kan je ontglippen. Het gaat er om wat je er daarna mee doet. Jij maakte je excuses, maar ik weet het niet Twan. Ik geloof je niet. Niet echt. Je deed het om ervanaf te zijn. Niet omdat je het echt meende.

 

Charlie Hebdo was de hel, maar als de voorbode daarvan aan de poort van onze grootste krant klopt, en als onze persvrijheid op het spel staat, ga jij lachen? Jij als journalist?

 

Als ik je mag adviseren, ga niet naar RTL. Dit podium past jou niet.

 

En ik vond Joe Speedboat trouwens ook helemaal geen leuk boek.

 

Door: Pleuntje van der Horst