Wat dapper

Patricia Paay praat op televisie over haar moeilijke tijd

 

Ze weten ook weer altijd wat nieuws te verzinnen. We schreven er laatst al over, maar vanaf gisterenavond is het spraakmakend programma ‘BN’ers in therapie’ op televisie te zien.

 

Ja, dat is dus iets. Voor de camera met een psychiater praten over problemen. Dat klinkt misschien een beetje ‘om aandacht vragen’… Maar eigenlijk is het ook een manier om psychische hulpverlening toegankelijker te maken voor iedereen. Zo laten de programmamakers zien dat met een therapeut praten kan helpen én geen taboe meer hoeft te zijn. Kijk, dat vinden we wel stoer. 

 

De eer was in de eerste aflevering aan Patricia Paay en haar dochter Christina Curry. Daarin stellen de twee zich aardig open. Het gaat uiteraard over de moeilijke en vooral roerige tijd die Patricia heeft meegemaakt. Na het hele sekstapeschandaal is het voor Patricia nu het moment om het roer om te gooien. Om Nederland te laten zien wie ze echt is.

 

Daar heeft ze veel behoefte aan, zo blijkt. “Sinds ik bekend ben heb ik eigenlijk geen normaal leven meer. Iedereen wil altijd wat van mij en overal praten ze over me.” Alles wat er gebeurde nadat haar pikante video uitlekte, heeft haar geraakt. “Mensen denken dat het allemaal maar kan en vergeten dat ik ook een mens ben.”

 

Psychiater Esther van Fenema weet duidelijk de kern van het probleem te raken. Patricia is vooral bang dat niemand ooit vergeet wat er is gebeurd. Christina vertelt dat ook zij het moeilijk had na de seksvideo van haar moeder uitlekte. Zo erg zelfs, dat ze haar baan kwijtraakte en nauwelijks nog over straat durfde. Dan speelt ook nog de plotse scheiding tussen haar vader Adam en haar moeder Patricia mee. Dat heeft haar ook gemaakt tot wie ze is. En dat is niet altijd even simpel.

 

Kijk, je kunt veel vinden over Patricia en alles wat ze op haar bijna zeventigste nog doet. Maar dit is echt dapper. Je moet het maar durven, je blootgeven (figuurlijk) voor heel het land. Je diepste gevoelens op tafel leggen – mét je dochter naast je, die ook de nodige problemen heeft. Daar heb je lef voor nodig. Dus laten we nu eens niet allemaal ons woordje klaar hebben over haar en onze ongezouten meningen overal op social media rondstrooien. Het is een dappere vrouw. En fouten, die maken we allemaal, op onze eigen manier. 

 

Patricia, wij hebben het er niet meer over. Wij zijn het gewoon vergeten, vanaf nu. 

 

Door: Redactie Franska.nl