Schaapscheerderskou

 

Het wordt de komende dagen weer ijskoud.

 

De zomer mag dan deze week officieel beginnen, het is de komende dagen allesbehalve zomers weer in ons land. Er komt zogeheten ‘schaapscheerderskou’ onze kant op. Zo wordt een bijzonder koude periode in juni genoemd.

 

En waarom dat zo is? Juist op een wat frissere dag in juni worden de schapen geschoren. Dit omdat het blote huidje van een schaap niet zo goed tegen de felle zon kan: dan kan het arme beestje zelfs verbranden. Daarom doen boeren dit al eeuwenlang op een koude dag in juni.

 

Vanaf donderdag kelderen de temperaturen en is het aardig fris in het land. Vandaag is het daarentegen nog een zomerse dag met temperaturen rond de 25 tot 28 graden, dus het zal even wennen zijn om morgen weer een trui aan te trekken met een lange broek. Want op de dag dat de zomer écht officieel begint, wordt het maar een flauwe 15 graden. Brrrr. Dan kunnen we zo’n schapenwollen paar sokken wel gebruiken. Zoals het er nu naar uitziet houdt de koude periode in ieder geval tot en met zaterdag aan en er is tot die tijd ook kans op wat regen. Daarna gaat het kwik weer omhoog.

 

En hoe! Niets zo wisselvallig als het weer, zeggen we niet voor niets. Want volgende week is er juist weer kans op een hittegolf in ons land. Er is sprake van een hittegolf als het zeker vijf dagen achter elkaar warmer is dan 25 graden, waarvan er drie dagen zelfs tropisch zijn (met temperaturen boven de 30 graden). De langste hittegolf in ons land werd in 1975 gemeten: toen was het maar liefst 18 dagen op rij warmer dan 25 graden en waren er in die periode zes dagen tropisch. 

 

Heerlijk! Dan kunnen we weer denken aan strand en barbecue, want de zomer laat zich dan van haar beste kant zien. Het kan volgende week zelfs nog warmer worden dan 30 graden en het blijft elke dag droog… Dus wie weet. Vanaf volgende week dinsdag wordt het in ieder geval al 25 graden of warmer. We hopen dat de lieve schapen in ieder geval wat verkoeling krijgen dan, zo zonder hun vachtje. En wij ook… Horen we daar iemand iets zeggen over ijsjes? Hmmm.

 

 

Door: Redactie Franska.nl