Overlijden aan een gebroken hart, kan dat? 

De vader van modeontwerpster Kate Spade is overleden, de dag voor de uitvaart van zijn dochter.

 

 

Hij zou letterlijk zijn bezweken aan een gebroken hart. De 89-jarige Earl kon niet omgaan met het intense verdriet. Zijn bekende dochter pleegde drie weken eerder zelfmoord. Afschuwelijk. Een nachtmerrie voor elke ouder. Het werd hem teveel. Toen kwam bij ons de vraag op: kan dat echt, overlijden aan intens verdriet? Kun je sterven aan een gebroken hart?

 

Ja, dat kan echt, zo beantwoordt de wetenschap. Het geldt dan vooral voor mensen die al een zwakke gezondheid hebben en al op leeftijd zijn of voor mensen die al een ziekte hebben. Je hoort het naast het voorbeeld van Kate en haar vader ook vaker, dat mensen hun hele leven gelukkig getrouwd zijn geweest en dan kort na elkaar overlijden. Bijvoorbeeld ook de ouders van presentator Peter van der Vorst. In een week tijd verloor hij zijn beide ouders. “Pa overleed aan de gevolgen van zijn ziekte en een gebroken hart. Als een echte gentleman heeft hij zijn vrouw voor laten gaan. Hij is vredig ingeslapen”, zegt hij over die roerige tijd.

 

Cardiologen onderzoeken dit ‘gebroken-hart-fenomeen’ al jaren. Door de vele stress die je ervaart als je een geliefde verliest, maakt je lichaam veel adrenaline aan. En andere hormonen die gerelateerd zijn aan stress, zoals cortisol. Dat kan fataal zijn voor een hart dat al niet al te sterk is. Meestal gaat een gebroken hart hebben door het verliezen van een geliefde – door overlijden of door een scheiding – na een paar weken vanzelf weer over. Maar ook heel vaak niet; volgens artsen overlijden er in Nederland duizenden mensen aan een gebroken hart. Toch is het precieze aantal niet helemaal duidelijk. Maar het gebeurt dus echt en wel vaker dan je misschien verwacht.

 

Paul Volders, hoogleraar Genetische Cardiologie aan het Maastricht Universitair Medisch Centrum, zegt tegen Editie NL dat het niet makkelijk te bepalen is: “Wat we weten is dat 90 procent van de sterfgevallen vrouwen van boven de zestig zijn. Toch is het niet altijd duidelijk of een gebroken hart daadwerkelijk de oorzaak is.”

 

Hoe droevig ook, het heeft ook iets heel aandoenlijks. Iets liefs. Zelfs iets romantisch misschien. Want als je zó van iemand houdt dat je lichaam letterlijk aangeeft dat je niet zonder diegene kunt leven, dan is dat echte liefde. Of het nu vaderliefde, partnerliefde of kinderliefde is. Het moet wel heel, heel diep zitten dan. Verdrietig en tegelijkertijd mooi.

 

Door: Redactie Franska.nl

Bron: Editie NL