Negen verschillende dingen

Waarom sommige mensen áltijd hun sleutels kwijtraken

 

 

Het is weer zoeken. Waar heb ik toch die zonnebril neergelegd? En die sleutelbos? En heb ik mijn pinpas nou in die handtas zitten, of in die portemonnee of toch in de boodschappentas op de fiets?

 

Herkenbaar: de meeste mensen zijn weleens wat kwijt. Maar sommige mensen zijn áltijd álles kwijt. Ook herkenbaar misschien? Daar is een reden voor, zo blijkt. Volgens experts komt het doordat veel mensen juist perfectionistisch zijn. Ze willen alles goed doen in hun leven en bedenken daarom te ingewikkelde plekken voor alledaagse spulletjes. De ene keer denken we: oh, die sleutels heb ik nodig als ik mijn agenda meeneem, dus ik leg ze daar wel naast. De andere keer denken we: ik heb mijn sleutels pas nodig als ik boodschappen ga doen, dus dan leg ik ze in de keuken. Je snapt het: het gaat juist mis als we dingen altijd op een andere plek neerleggen.

 

Het beste is dus om alles altijd op dezelfde plek te leggen. Je tandenborstel ben je namelijk nooit kwijt, die heeft een eigen plekje in huis. Volgens onderzoekers raakt een gemiddelde persoon per dag zo’n negen verschillende dingen kwijt. Het vaakst verdwijnen telefoons, sleutels, zonnebrillen, portemonnees, paraplu’s, pinpassen en tablets. Wat je het beste kunt doen als je dag in dag uit aan het zoeken bent naar je bril, terwijl je die nét nog op je hoofd had? Leg ‘m altijd op dezelfde plek neer, ruim vaker op zodat er niet teveel rondslingert en herhaal het woord terwijl je zoekt. Dat maakt je scherper en zorgt ervoor dat je beter kijkt naar wat je zoekt.

 

Dus, als je ons weer eens ‘sleutels, sleutels, sleutels’ hoort mompelen… Dan weet je hoe laat het is. Maar ach, gemiddeld negen dingen per dag, toch? 

 

Door redactie Franska.nl