Koren op mijn molentje

Waarom we allemaal écht meer dan 7 uur per nacht moeten slapen.

 

Het is al zo vaak gezegd, natuurlijk, maar we luisteren er toch niet zo goed naar. Want wij Nederlanders slapen nog altijd te weinig.

 

En dat terwijl een goede nachtrust zo belangrijk voor je is. Uit onderzoek blijkt dat als je systematisch minder dan 7 uur per nacht slaapt, dit nadelig kan zijn voor je gezondheid. Onderzoekers stellen daarom dat je absoluut moet mikken op die acht uur per nacht. Er zijn verbanden gevonden tussen te weinig slapen en verhoogde risico’s op alzheimer, diabetes en psychische stoornissen. 

 

De groep die aan zes uur slaap of minder genoeg heeft, is heel erg klein. Natuurlijk, een nachtje kort liggen kan best eens een keertje, maar je voelt je die dag daarna toch altijd net wat labieler, brakker of lustelozer. Als je drie of vier keer per week slecht en weinig slaapt, dan krijg je al gauw last van concentratieproblemen, waardoor je minder kunt produceren op je werk. Ook is slecht slapen gelinkt aan depressies en angststoornissen. 

 

Overigens slapen de meeste mensen graag acht uur. Ook al zouden we graag acht uur slaap willen, we slapen over het algemeen niet genoeg. Nederlanders slapen gemiddeld 7 uur en 20 minuten. Zeker 50% van de mensen is daarbij moe bij het opstaan.  Moeten we dan maar stoppen met het zetten van wekkers en doorslapen tot we niet meer kunnen? Nee. Teveel slapen is ook weer niet goed. Ter vergelijking: als je maar vier uur per nacht slaapt, is er sprake van een verhoogd sterfterisico van 7 procent. Als je daarentegen veel ligt en wel 11 uur per nacht slaapt, is dat óók erg nadelig voor je lichaam en je algehele gezondheid. Je kunt dán juist sneller depressief raken.. Daarom helpt ‘extra’ slaap in het weekend pakken niet goed. Je voelt je daardoor alleen maar slechter. 

 

De wijze les is dus: ga op tijd je mandje in, pak je rust en zet die wekker pas na minimaal zeven uren slapen, maar slaap in het weekend niet opeens urenlang uit. Je zult merken dat je er op alle vlakken van opknapt. 

 

Door redactie Franska.nl