Hoe zou jij reageren?

Komt er ineens een arts naar je toe die zegt dat je slecht bezig bent

 

  • Een man die even in verwarring achterblijft.
  • Een meisje dat tijdens het winkelen ineens hoort over schaamlipkanker.
  • Een vrouw die in al haar kwetsbaarheid, eerlijkheid en hulpeloosheid zegt: ‘Ik kan niet stoppen, ik heb het al een paar keer geprobeerd.’

 

Net in de week dat de eerste supermarkt in Nederland (Lidl) aankondigt geen sigaretten meer te verkopen, werd gisteren het filmpje ‘Verklein de Kans’ gelanceerd dat nu in de bioscoop draait. Based on a true story. Waarin gespecialiseerde artsen in hun witte jas de straat op stappen, en ze willekeurige rokers aanspreken.

 

Mijn eerste gedachte bij deze aankondiging: ja zeg, daar zit je al winkelend toch helemaal niet op te wachten, op zo’n belerende mening. Maar het filmpje laat iets anders zien: artsen die begaan zijn met hun (toekomstige) patiënten. Rokers die natuurlijk wel weten dat het slecht is (maar zó slecht?), of wel zouden willen stoppen. Maar vooral: mensen die elkaar serieus nemen. En dat het een serieus onderwerp ís.

 

Kijk maar. Het is echt mooi.

 

 

Ja, het ís natuurlijk ook een rare gewoonte. Ooit moet iemand verzonnen hebben dat roken stoer is. En lekker. Maar sinds bekend is dat het wel eens slecht voor je zou kunnen zijn, proberen mensen ermee te stoppen. Proberen ja, want als jij rookt of hebt gerookt, heb je vast ervaring met ‘proberen te stoppen’. Inmiddels is ook duidelijk waarom. Roken is verslavend gemaakt. Expres. Als verdienmodel. Advocaat Bénédicte Ficq, die de tabaksindustrie aanklaagt, zegt daarover dit in De Volkskrant.

 

Kijk, dat die verslaving een verdienmodel van de tabaksindustrie is, is één. Maar dat roken de nummer 1 oorzaak van ziekte en sterfte in Nederland is…
Ik ga je geen lijst geven met al die ziekten, je weet het wel, denk ik. En te belerend wil ik ook niet zijn. Maar wat ik zelf door deze campagne inzag, is dat elke week pubers beginnen met roken omdat het zo stoer wordt gevonden. Zij raken al binnen vier weken verslaafd. Net als een kwart van alle Nederlanders.

 

Actie Verklein de Kans is wat mij betreft dus nodig om ons bewuster te maken dat (beginnen met) roken veel narigheid kan veroorzaken. Maar laat ook zien dat het niet aan jou ligt als je niet kunt stoppen: je bent niet zwak als het je niet lukt, je hoeft je niet te schamen. En vooral: er is hulp.

 

PS. Een van de artsen komt hier nog aan het woord. Mooi hoor.

 

Door: Beatrijs Bonarius

 

Beatrijs Bonarius is tekstschrijver & eindredacteur. Een mediavreter, zoals ze zelf zegt. Met een vrolijke, scherpe blik – en dito toetsenbord – kijkt ze voor Franska naar de actualiteit.