Blote mannen?

 

Een verhitte discussie op het werk …

 

Nou jaa! Het is gewoon te warm om m’n vingers te bewegen, zo op m’n toetsenbord. Dat je zelfs tussen je vingers kunt zweten, zeg … (Van sommige andere lichaamsplekjes wist ik dat ook niet, maar ik hou het vandaag een beetje netjes.) Het is met deze temperaturen dan ook niet raar dat werkgevers wat milder zijn voor hun medewerkers. Vroeger beginnen, volgens het bekende tropenrooster, ventilatoren, meer pauzes. Of zelfs de tent helemaal dichtgooien.

 

Maar dat kan natuurlijk niet elke werkgever doen, dat sluiten van de tent. Verplegers, vuilnismannen, winkeliers, postbezorgers, en ook van die luitjes die voor Franska een stukje tikken… die moeten allemaal door. Maar. Waar ik dat lekker met mijn voeten in een teiltje met ijsklonten kan omdat ik de hele dag op m’n gat zit, is dat voor – laten we zeggen – een huisarts(assistent) of een politieagent een stuk lastiger.

 

En nu ga ik het helaas niet over koude teiltjes hebben, maar over de kleding die je op zo’n werkdag aan moet (ambulancemedewerkers en andere uniformdragers even uitgezonderd). Het gaat over kantoorlieden, mensen bij een bank, iemand achter de balie bij de gemeente, of iemand die op de salesafdeling werkt: hoe moeten zij gekleed? Daar zijn nu oververhitte discussies over. Want waar vrouwen gewoon in een rokje (en daarboven een net bloessie natuurlijk) op hun werk mogen verschijnen als het 37 graden is, is een korte broek voor mannelijke werknemers absoluut not done. Zelfs tijdens deze best wel hardnekkige hittegolf niet.

 

Ik deed even een rondje langs de velden, en echt: die mannelijke onderbenen is een hot issue. De meerderheid vindt korte broeken ab-so-luut niet kunnen. Wat ik dus raar vind. Want hoezo mogen vrouwen wel hun benen laten zien, en moeten mannen in deze zinderende hitte zich hijsen in een lange broek, sokken en dichte schoenen? Hebben hun benen dan iets vies, iets aanstootgevends, iets geheims of iets anders wat we om een andere reden niet mogen zien? Haar wellicht?? Of gaat het om hun tenen in sandalen? (Oké, dát begrijp ik dan weer wél … Maar dan zouden ze toch wel een korte broek aan kunnen in combinatie met dichte schoenen?)

 

Je zou bijna een actie starten voor die warmgebroekte en heetgesokte mannen op hun werk. Wat dacht je van bevrijdhemvanzijnlangebroek.com of blotekuitenforeveryone.nl?

 

Tot die tijd gun ik iedere man een werkgever als UPS. Ik zag net – toen ik even mijn hond uitliet – een medewerker van deze bezorgdienst. De man zweette, dat wel, maar zijn werkgever had hem lekker in een kortgebroekt uniform gestoken. Zag er keurig uit. Als het niet zo warm zou zijn, had ik mijn duim naar hem opgestoken. Maar daar was het echt te warm voor. Ik liep tergend langzaam via schaduwplekken naar mijn verduisterde huis vol ventilatoren. En hup, in de teil met die pootjes.

 

Sterkte nog even, meisjes. Maar vooral jongens!

 

Door: Beatrijs Bonarius

Beatrijs Bonarius is tekstschrijver & eindredacteur. Een mediavreter, zoals ze zelf zegt. Met een vrolijke, scherpe blik – en dito toetsenbord – kijkt ze voor Franska naar de actualiteit.

Afbeelding van Beatrijs Bonarius