Bloggen over eenzaamheid helpt tegen depressies

Als je niet lekker in je vel zit, dan is afstand nemen van iedereen die je kent een soort automatische gang van zaken.

 

Je voelt je niet goed, dus heb je geen zin in contact met mensen. Je sluit je af van de wereld.

 

Dat is niet iets geks, maar dat is logisch. Maar nu lijkt er een positieve kant te zijn aan al dat online zijn van tegenwoordig. Want veel mensen krijgen steun via blogs. Omdat mensen schrijven over hun sombere buien, hun pieken en diepe dalen, hun nare gedachtes en negatieve emoties, voelen ze zich gehoord. Hun berichten worden gelezen en ze krijgen van wildvreemden (en bekenden) digitale steun. Juist als je fysiek contact even niet ziet zitten, is een lief woord via een mail of een berichtje des te fijner. Daar knappen mensen van op. Ze weten, dankzij hun lezers, dat ze er alsnog mogen zijn. 

 

Het geeft ook meer inzicht in de problematiek van mensen met een depressie. Zo laten veel mensen in hun online wereld zien dat depressies niet iets zijn waar je voor kiest. Dat je ook geen pessimist bent, als je je even niet fijn voelt. Je bent gewoon even niet helemaal jezelf. Je zit in een dip en je vraagt niet om aandacht, je vraagt alleen om wat extra begrip voor de situatie. En juist dat begrip wordt vergroot als je online ‘praat’ over alles wat je meemaakt. Zo kunnen mensen dichterbij je komen, terwijl je wel nog die rust bewaart. 

 

Daarom zijn er steeds meer blogs en websites online waar mensen praten over hun depressies, angsten en paniekaanvallen. Het schept herkenbaarheid: zo komen ze ook snel en gemakkelijk in contact met anderen met dezelfde soort problemen. Waar het online leven af en toe wel niet goed voor kan zijn. Soms is die moderne technologie helemaal zo slecht nog niet. 

 

CIJFERS OP EEN RIJ

  • Bijna 20 procent van alle volwassenen krijgt ooit te maken met een depressie
  • Zeker 13 procent van alle moeders krijgt last van een postpartum depressie, die tot 12 maanden na de geboorte van een kind kan beginnen
  • Als kinderen een depressieve ouder hebben, ontwikkelt 40% óók een depressie nog voordat ze 18 jaar zijn

 

 

Door: Redactie Franska.nl