Vakantie in eigen land

En waarom we dat allemaal eigenlijk weleens moeten doen…

 

Overal zand, strand, zee en een huisje om van te smullen. We beschikken over een constante aanvoer van fijne koffietjes, en de druiven, blauwe bessen, frambozen en aardbeien vullen de tafel. Ik schets even een casual hete donderdag op onze pop-up redactie a.k.a. Mays strandhuis. Is op vijfentwintig minuten gassen van Amsterdam. En nu ik hier ben, wil ik eigenlijk nooit meer naar huis. Doe ik heus wel hoor, May, no worries. Brengt me op een best wel belangrijk punt: waarom een vakantie in eigen land is wat je wil.

 

1Het klimaat. Geen grap, het doet mediterraan aan. Geef toe. Vergeef me als het straks in augustus hoost en je op basis van dit stuk thuisgebleven bent trouwens. Maar het was de droogste juni in jaaaaaaren (min de schaapscheerderskou), in mei zaten we op het strand en april deed het ook helemaal niet onaardig.

 

2. Euro’s besparen. Eerlijk: als je een ver oord bezoekt, dan bras je er flink wat centen doorheen. Ik wel. Nu wil ik Nederland niet in de categorie ‘goedkoop’ plaatsen, maar de verleiding om duizend schelpen te verschepen heb je niet en waarvan je geen idee hebt waar je ze moet laten als je thuis komt. Waar gebeurd.

 

3. Je levert niks in op die schaarse uren vakantie. Zit je in den normale toch een dag of twee te stinken in een vliegtuig of op een bedompte luchthaven, nu race je en voiture in een paar uur naar je bestemming.

 

4. Nog wat boeken in zíjn rugtas, de toilettas van links naar rechts verschepen om de rits dicht te krijgen, tóch weer wat kilo’s over de max… Bij een vakantie in eigen land kun je meenemen wat je wil. Of je moet een fietsvakantie op de agenda hebben. Neuh, dacht ik ook niet, nee.

 

5. Thuis voor de buis. Of in een strandhuis, mag ook. Maar je krijgt geen iets-gemist-hebben-angst als je stiekem een avondje The Handmaid’s Tail wilt bingen, wat überontspannend is en heel erg het label vrij hoort te krijgen.

 

6. Je weet wat je eet en verorbert niet stiekem een schorpioen in disguise of een gi-gan-ti-sche octopus van de waslijn. Zou je zomaar kunnen gebeuren in een oord buiten de deur. Gebeurde mij, Octopussy werd zo van de waslijn op de grill geslingerd en dan smaakt ‘ie toch anders. Je hebt dan wel weer tijd om alle sites uit te pluizen en elke avond bij een ander restaurantje aan te schuiven. Kom je in één week in Italia, Griekenland en Libanon. Voordelen, zei ik toch?

 

7. Ons land is de knapheid zelf, je moet alleen wel even weten waar je naartoe wilt. Je kan natuurlijk naar de Seychellen hoor, of een retourtje Bora Bora doen, maar waarom zou je als je in Hollanda nog niet alles hebt afgevinkt? Daarom: morgen meer, met inside tips waardoor je het land nooit meer uit wil. Je dacht toch niet dat ik je aan je lot over zou laten

 

Door: Redactie Amayzine