Máxima verbreekt taboe

Geëmotioneerde koningin Máxima vertelt over de depressie van haar zusje en doorbreekt hierbij het taboe.

 

 

Het is nu twee weken na het overlijden van Máxima’s jongere zus Inés. Gisteren heeft de Koningin een verklaring gegeven tijdens een bezoek aan het Protonencentrum in Groningen. Het was niet makkelijk voor haar, maar sterk was ze zeker. We leven met je mee lieve Máxima.

 

“Ik vind het moeilijk, dus ik heb wat opgeschreven”, begint ze.

 

“Ik ga vandaag weer aan het werk na een moeilijke tijd. Mijn kleine, lieve, begaafde zusje Inés was ziek. Ze kon geen vreugde vinden en ze kon ook niet genezen. Onze enige troost is dat ze nu eindelijk vrede heeft kunnen vinden. Ik wil mijn dank uitspreken voor de talloze berichten als blijk van medeleven. Het heeft ons echt geholpen. Ik wil ook danken voor het respect dat iedereen heeft gehad voor mijn familie in deze hele zware periode. Dank, dank, dank.”

 

Minister Bruins voor Medische Zorg en Sport heeft het protonencentrumcentrum van het UMCG in Groningen op 8 juni geopend. Vanwege het overlijden van haar jongere zus had Máxima deze taak aan de minister overgelaten.

 

Hoogleraar psychiatrie Damiaan Denys denkt dat Máxima met haar wijze woorden van gisteren een taboe heeft doorbroken. Er wordt namelijk nog steeds weinig gesproken over ernstige psychiatrische aandoeningen. Máxima liet in haar verklaring van gisteren weten dat haar zus niet kon worden genezen. Volgens Denys kan zo’n 20 tot 30 procent van de mensen niet worden geholpen, en dat is zeker een groot aantal. “Máxima normaliseert de depressie op deze manier. Dat zij zich zo uitspreekt over haar zus, met haar status.” vertelt Damiaan Denys in Nieuwsuur. “Dit is erkennen en respecteren.

 

Wij zijn vooral trots op Máxima, dat ze er gewoon weer staat in deze enorm zware periode. En we wensen haar uiteraard alle sterkte toe.

 

Door: Danique ten Boer