Als je heel snel bent, lukt het vandaag nog. Heb ik nog nooit geprobeerd. Maar kan best lukken als je een goeie vriezer hebt. En anders… het weekend duurt toch drie dagen!
Waar ik het over heb? Over m’n all-time-big-succes borrelhapje én voorafje: de olijvenballetjes. Met piment gevulde olijven, verpakt in een heerlijk deegje van Parmezaanse kaas, bloem en boter. Met een snufje rode peper. Gerold door polenta en versierd met een toef rozemarijn.
Zelfs verstokte olijvenhaters zijn er gek op. Net als de verstokte geen-kaas-eters. Vechten om de laatste is niet chic, maar bij deze dingen gebeurt het best vaak. Proeven? Dan nu maken, nachtje in de vriezer en zo ingevroren en al in de oven. Hoe je ze maakt? Ik heb er een filmpje van gemaakt. Kijk maar.
Ik maak eigenlijk altijd meteen een dubbele portie. Over een paar weken zijn ze namelijk nog steeds lekker.
DE OLIJVENBALLETJES
Dit heb je nodig
120 g Parmezaanse kaas
150 g bloem
150 g koude boter in stukjes gesneden
flinke ‘snuf’ fijngehakte gedroogde rode
peper
30 met piment gevulde olijven (uit een blikje)
polentameel
paar takjes rozemarijn
Zo maak je het
Olijven uit laten lekken, tot ze goed droog zijn
Diep bord met laagje polentameel klaarzetten
Kaas, bloem, boter en rode peperhaksel in de keukenmachine mengen tot een samenhangende bal deeg
Kleine eetlepels deeg tot een balletje rollen
Deuk in het balletje maken.
Olijf erin doen
Balletje weer rond maken
Door polentameel rollen
In platte bak leggen (die in de diepvries gaat later)
Als alle balletjes in de bak liggen in elk balletje een toefje rozemarijn steken
De hele bak een nacht in de diepvries zetten
Oven voorverwarmen op 200 ˚C
Balletjes uit de vriezer halen
Verdeeld op een bakplaat in de oven zetten.
20 minuten bakken (niet te bruin, dus wel opletten)
Warm lekker, maar afgekoeld ook… en psst… de rozemarijn eet je gewoon mee op.
Eet smakelijk!
Door Franska
Beeld: GettyImages Fotografie portret: Esmee Franken. Visagie: Linda van Ieperen. Haarstylist: Mandy Huijs.