Even over morgen (en overmorgen)

 

Als je heel snel bent, lukt het vandaag nog. Heb ik nog nooit geprobeerd. Maar kan best lukken als je een goeie vriezer hebt. En anders… het weekend duurt toch drie dagen!

 

Waar ik het over heb? Over m’n all-time-big-succes borrelhapje én voorafje: de olijvenballetjes. Met piment gevulde olijven, verpakt in een heerlijk deegje van Parmezaanse kaas, bloem en boter. Met een snufje rode peper. Gerold door polenta en versierd met een toef rozemarijn.

 

Zelfs verstokte olijvenhaters zijn er gek op. Net als de verstokte geen-kaas-eters. Vechten om de laatste is niet chic, maar bij deze dingen gebeurt het best vaak. Proeven? Dan nu maken, nachtje in de vriezer en zo ingevroren en al in de oven. Hoe je ze maakt? Ik heb er een filmpje van gemaakt. Kijk maar.

 

 

Dat wordt genieten Eerste (en Tweede?) Paasdag. Ik maak eigenlijk altijd meteen een dubbele portie. Over een paar weken zijn ze namelijk nog steeds lekker.

 

DE OLIJVENBALLETJES

 

Dit heb je nodig

  • 120 g Parmezaanse kaas
  • 150 g bloem
  • 150 g koude boter in stukjes gesneden
  • flinke ‘snuf’ fijngehakte gedroogde rode
  • peper
  • 30 met piment gevulde olijven (uit een blikje)
  • polentameel
  • paar takjes rozemarijn

 
Zo maak je het

  • Olijven uit laten lekken, tot ze goed droog zijn
  • Diep bord met laagje polentameel klaarzetten
  • Kaas, bloem, boter en rode peperhaksel in de keukenmachine mengen tot een samenhangende bal deeg
  • Kleine eetlepels deeg tot een balletje rollen
  • Deuk in het balletje maken.
  • Olijf erin doen
  • Balletje weer rond maken
  • Door polentameel rollen
  • In platte bak leggen (die in de diepvries gaat later)
  • Als alle balletjes in de bak liggen in elk balletje een toefje rozemarijn steken
  • De hele bak een nacht in de diepvries zetten
  • Oven voorverwarmen op 200 ˚C
  • Balletjes uit de vriezer halen
  • Verdeeld op een bakplaat in de oven zetten.
  • 20 minuten bakken (niet te bruin, dus wel opletten)
  • Warm lekker, maar afgekoeld ook… en psst… de rozemarijn eet je gewoon mee op.

 

Eet smakelijk!

 

En oh ja! M’n nieuwe playlist staat weer online. Zin in een muziekje dit weekend? Even klikken op radiofranska.

 

 

Door Franska

Beeld: GettyImages Fotografie portret: Esmee Franken. Visagie: Linda van Ieperen. Haarstylist: Mandy Huijs.

witte-balk-met-bol-franska