17 maart: een stem-update

 

Het voelt altijd als een spannende dag, maar dit keer nog meer dan normaal.

 

 

 

Bij mij stonden de stembusvrijwilligers nog lekker te kletsen toen ik aankwam, maar ze sprongen snel in politieke houding.

 

Bij het eerste hokje plexiglas stempas en rijbewijs overleggen, bij het tweede de stempas inleveren en bij het derde kreeg ik mijn biljet én eigen coronapotlood. Dat potlood bewaar ik trouwens in mijn archief, want dat krijgt ooit historische waarde. Nog even goed de verkeers(maat)regelen op de grond besturen en toen snel een hokje in. Je zou denken dat ik het inmiddels kan, maar ik blijf altijd bang dat ik het verkeerd doe. Hoef ik echt maar één vak rood te kleuren? Nergens mijn naam invullen? Geen krabbel zetten? Nope, gewoon mijn stembiljet in de kliko deponeren en klaar was ik.

 

We nemen even door hoe deze stemdag tot nu toe verloopt.

 

Kaag was er vroeg bij
Sigrid ging als eerste van de lijsttrekkers stemmen in Den Haag. Kijk, dat vind ik dus een teken dat je er zin in hebt.  Bril op en aankruisen maar. Op wie zou ze gestemd hebben?

 

 

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Sigrid Kaag (@sigridkaag)

 

Hugo heeft zijn dag niet
De eerste keer dat De Jonge bij de stembus stond bleek hij een verlopen paspoort te hebben. Op zich geen probleem, want je mag met een paspoort stemmen dat vijf jaar verlopen is, behalve als de gaten erin gestampt zijn wat dus zo was. Minister De Jonge ging dus onverrichter zaken naar huis voor de juiste paperassen. Maar het zet je toch aan het denken. Als hij zelf reed, wat te zien is op de foto, waarom gebruikte De Jonge zijn rijbewijs dan niet? Rijdt onze minister zonder juiste papieren rond? Laat Grapperhaus het maar niet horen. Om zijn dag nog een beetje beter te maken kreeg hij ook nog een melding van de Corona Melder, waardoor hij tot zaterdag in quarantaine moet en dan getest wordt. Meneer De Jonge heeft zijn dag duidelijk niet, als dat maar niets zegt over de verkiezingsuitslag voor het CDA.

 

 

Locatie, locatie, locatie
Ik mocht gewoon in onze lokale sporthal aansluiten, maar in het hele land zijn bijzondere locaties open om je stem uit te brengen. In de Nieuwe Kerk in Delft bijvoorbeeld, waar de Oranjes liggen begraven. Maar ook de Eerste Kamer en Koepelgevangenis in Arnhem zijn vandaag omgedoopt tot stemlokalen. Is toch wel het uitje van het jaar, dus dan kun je maar beter een mooie stembus uitkiezen. In Amsterdam was het ineens weer een optie om naar De Melkweg te gaan of even in The Hoxton te zijn. En in Rotterdam kreeg het stemmen een internationaal tintje in Het Wereldmuseum.

 

Het is druk bij de stembus
De opkomst is nu al hoog. Was in 2017 begin van de middag nog maar 30 procent geweest, nu ligt dat percentage al op 42 procent. Dat kan natuurlijk heel goed komen door het stemmen per post en het thuiswerken. Bij deze verkiezingen zijn 13,2 miljoen mensen kiesgerechtigd. Laten we hopen dat zoveel mogelijk mensen gebruik maken van dat stemrecht.

 

Tellen maar
Om 21:00 uur vanavond brengt NOS een eerste exit-poll. Nog niet alle stemmen zijn tegen die tijd geteld, maar het onderzoeksbureau Ipsos durft dan al een schatting te maken. Ze staan vandaag bij 45 stemlokalen om kiezers te bevragen en op basis daarvan maken ze een schatting. Bij de laatste peilingen van gisteravond stond VVD aan kop, PVV op de tweede plaats en was Sigrid Kaag met haar D66 bezig aan een inhaalslag. Na 21:00 uur begint het echte tellen en in de loop van de avond en nacht krijgen we de eerste prognoses binnen.

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans