11 dingen die ik nog niet wist over de overgang

 

De overgang. Het is me wat. Af en toe heb ik zo’n medelijden met mezelf… Maar toen kwam ik deze elf dingen tegen die jij vast ook nog niet wist…

 

1. In Nederland zijn er meer dan 1,6 miljoen vrouwen op dit moment in de overgang. En ik maar denken dat ik de enige ben…

 

2. Bij veel vrouwen begint de overgang al als ze 42 zijn, alleen hebben ze dat vaak nog niet in de gaten. 

 

3. Snor jij ook steeds vroeger je bed op, ook al heb je op een dag he-le-maal niets gedaan? Is blijkbaar ook normaal. Komt allemaal door die wisselingen van mijn hormoonspiegel. Zooo vermoeiend.

 

4. Normaal gesproken houd ik ervan om vrienden te verwennen met lekkere etentjes. Maar er zijn van die dagen, dan heb ik meer dan genoeg aan mezelf. En van het idee alleen al om weer de keuken in te moeten word ik al moe. Omdat de hoeveelheid knuffelhormoon daalt, de oxytocine, heb ik veel minder zin om voor anderen te zorgen. Niks aan de hand dus.

 

5. Soms denk ik dat het allemaal helemaal anders moet in mijn leven. Nieuwe gordijnen of een ander kapsel. Sommige vrouwen denken veel groter. Die willen een andere baan of een leukere partner. Is ook allemaal de schuld van de hormonen. 

 

6. Bij 30 procent van de vrouwen staat hun leven door de overgang helemaal op zijn kop. Erg hè?!

 

7. Herken je dat? Opeens is je favoriete parfum niet meer zo favoriet. Of krijg je de kriebels van de geur van koffie. Je hormonen zijn de boosdoener. 

 

8. Ik word af en toe helemaal dol van de opvliegers. Maar het AIRism ondergoed van Uniqlo doet wonderen. Het superslimme ademende materiaal zorgt dat ik er nauwelijks last van heb als het zweet me uitbreekt. Het absorbeert transpiratie en houdt me dus lekker fris.

 

9. Je kan niks onthouden, krijgt last van stress. Soms denk je dat je recht op een burn-out afrent omdat je zoveel aan je hoofd hebt. Nou, bedenk ook eens dat het weleens de overgang kan zijn. 

 

10. De gemiddelde duur van de overgang is 7,4 jaar. Zo lang?!

 

11. Ook al lijkt het nu alsof je de rest van je leven zo warrig en opvliegerig zal zijn, het gaat ook weer over. Pfff, wat een opluchting…

 

 


De AIRism-collectie shop je bij de Internationale kledingretailer UNIQLO. Die hebben kleding in de maten XXS t/m XXL en dus voor ieder wat wils. Mannen, vrouwen, kinderen, je kunt er voor het hele gezin terecht. Shop online of in hun fysieke winkel in de Kalverstraat in Amsterdam.

 

Dit is een gesponsord artikel. Om jou te voorzien van de fijnste artikelen op Franska.nlwerken wij samen met merken die naadloos bij ons passen. Dit doen we in de vorm van de mooiste content, voor jou en voor onze partners. 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit