10x koffie in Parijs

 

Een verblijf in Parijs gaat hand in hand met un croissant et un café op een Frans terras, non? Maar nou is de koffie in Parijs van oudsher meestal niet de allerlekkerste, eerlijk gezegd. Gelukkig vind je er tegenwoordig volop gezellige zaken die wél een steengoede kop koffie schenken. Niet altijd très Français, wel altijd knus.

 

f9_maartje-koffie-in-parijs_ap

 

Folks and Sparrows

In de categorie ‘niet-zo-heel-erg-Frans-wel-heel-goed’ gaat Folks and Sparrows voorop: Brooklyn-Yankee vibes meets Oost-Londense kruidenier. Schedels aan de muur, veel hout, Marshall versterkers, man met (gigantische) baard achter het koffiezetapparaat, hipsterlogo op de winkelruit, geblokt vloertje en volop zoete koek op de toonbank. De koffie is uitstekend maar sla als je er toch bent ook een broodje achterover, en wat van de ‘kruidenierszaak’ in.
14 Rue Saint Sebastien

 

Ob La Di Café

Een favoriet, of je nu van koffie houdt of niet: je mag bij Ob La Di Café ook in de (korte) rij voor een seriously easy going ontbijt van yoghurtdingen zoals yoghurt met vijg en quinoa-granola. Of voor de avocadotoast en, favoriet, het versgebakken ‘purple haze’ brood, alles uitgeserveerd in een vrolijk, blauwwit mini-zaakje.
54 Rue de Saintonge

 

Boot Café 

Piehieieppppklein is het zaakje en je loopt het zo voorbij. Niet doen: duik hier even naar binnen voor een bakkie to go en een koekje voor in de andere hand. Kun je er weer even tegenaan in een hoek waar het stikt van de kleine boetiekjes.
19 Rue du Pont aux Choux

 

Nina’s

In Parijs is en blijft koffie (oké, thee) met een koekje (macaron) van Ladurée de nummer 1 klassieker. Een goede tweede is een theetje van Nina’s. Denk Marie Antoinette: het zoete zaakje is vernoemd naar Nina Diaz, een dame die het recept schreef voor de taart die Marie Antoinettes favoriet zou zijn. Nina Diaz was ook de vrouw van Pierre Diaz die al in 1672 bekend werd met zijn Distillerie Frères, het eerste bedrijf in Frankrijk dat etherische oliën maakte van lavendel en rozen, puur voor de geur. De vrouwen van de familie Diaz erfden het antieke recept van de cake en bij Nina’s, vlak bij de Place Vendôme, wordt-ie nog steeds geserveerd, net als de originele Marie-Antoinette thee, riekend naar rozen en lavendel, gemaakt van verse appels en rozen vanuit de King’s Kitchen tuin van Versailles. Volgens velen een van de meest unieke gearomatiseerde thee in de wereld.
29 Rue Danielle Casanova

 

The Broken Arm 

In het hart van Le Marais vind je The Broken Arm, een lichte, frisse zaak waar je niet alleen voor je koffie heen kunt, maar ook voor je kloffie. Ruim 200 m2 telt The Broken Arm, verdeeld over twee verdiepingen, en op al die meters is er plek voor rekken vol moois van Carven en Kenzo, en voor een bakkie leut. Een nieuwe klassieker, niet te missen.
12 Rue Perrée
 

Amami 

Een mega-super-cute optie voor een Frans bakkie en een net zo Frans zoet tussendoortje, is Amami. In het 11e arrondissement opende het zaakje waar vooral de patisserie (die eigenlijk behoorlijk Amerikaans of Engels is: cheesecake, muffins, scones) hoge ogen gooit, net als de koffie die in een kan op tafel komt. 
12 Rue Jean Macé

 

Shakespeare & Company

Eerst was er de befaamde boekwinkel met dezelfde naam aan de linkeroever van de Seine en eind 2015 kwam er – eindelijk – een eigen koffiezaak bij in het hoekpand naast de boekwinkel. Bij Shakespeare & Company waar maar een tafeltje of vijf staan, krijg je koffie, zoetwaren van Bob’s Bake Shop (een bekende in de stad) op de counter, veel vega-quiches, bio-broodjes, boeken en tijdschriften waar daar plek voor is en George’s Lemon Cake die je echt niet over mag slaan.
37 Rue de la Bûcherie

 

Coutume Instituutti 

Misschien wel de allerbeste als het op lekkere koffie aankomt. In de op Scandinavië geïnspireerde zaak staan lange houten tafels waar iedereen aanschuift om de krant te lezen of te werken op de laptop (ze hebben razendsnelle wifi). De achterkant van de zaak is ingericht voor kunst en vooral studenten (de universiteit zit om de hoek) lopen de tent plat. En de koffie? Die wordt gezet door award-winnende barista’s.
60 Rue des Écoles

 

Peloton Café

Een beetje zomer in een onterecht onbemind straatje aan de rand van Le Marais, vlakbij Hotel Emile onder andere. Het Peloton Café staat bekend om steengoede koffie, maar niet veel minder vanwege de zoete wafels en heerlijke citroentaart. Een beetje uit de richting en daarom een topplek om je even in alle rust terug te trekken.
17 Rue du Pont Louis Philippe

 

Holybelly 

In het tiende arrondissement (waar ontzettend veel leuke eet- en drinktentjes zijn, zoals Cafe Smörgås vind je Holybelly. Een ‘Melbourne style café’, zoals ze zelf zeggen, met niet alleen echt goede koffie maar ook waan-zin-nig lekker ontbijt. Zoals de stapel pannenkoeken met vers fruit, noten en ahornsiroop. Je zult wel even moeten wachten op een tafel, want het is altijd drukker dan druk.
19 Rue Lucien Sampaix

 

De favoriete slaapplek van Maartje in Parijs al gezien?
Klik hier 

 

 

Bart@Bartsboekje.nl is de bijnaam van Maartje Diepstraten, met dank aan vader Diepstraten. Haar lifestyle-blog staat bol van tips en adressen over Het Goede Leven. Maartje is getrouwd met Dirk en woont met mopshond Willem in Amsterdam. 

witte-balk-met-bol-maartje