10 x kinderboeken om voor te lezen door oma

Nu oma niet meer ‘in het echt’ kan voorlezen, moet het maar van achter de iPad. Lang leve de techniek.

En wist je dat het voor het kleine kroost heel fijn is om in ieder geval eens per week de stemmen van hun grootouders te horen? En omdat kleine kinderen vaak weer snel afgeleid zijn en een echt gesprekje voeren vaak lastig is, kun je je als oma beter gelijk nuttig maken. Hoe? Door voor te lezen via Facetime dus. Kids weer een kwartiertje zoet, oma blij om het kroost weer even te zien en moeders heeft heeeel eventjes rust. Win-win-win, zou ik zeggen. Dit zijn de leukste kinderboeken om voor te lezen. (Sympathieke tip: schaf ze aan bij je plaatselijke boekhandel!)

 

1. Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft
Tja, wie o wie heeft dat eigenlijk gedaan? Mol gaat alle dieren af met telkens dezelfde vraag, ontdekt uiteindelijk wie de dader is en pakt hem genadeloos terug.

 

 

2. Ik zou wel een kindje lusten
De meeste krokodillen eten bananen, of chocoladetaart of worstjes. Maar kleine krokodil niet. Nee, die wil liever een kindje.

 

 

3. Boer Boris gaat naar zee
Eigenlijk zijn alle boeken van de Boer Boris-serie een feest om voor te lezen. Maar dit – over Boer Boris die praktisch zijn hele boerderij inpakt en naar zee vertrekt – is wel het allerleukste.

 

 

4. Kleine Kong

 

Het verhaal gaat over een buitengewoon stout meisje, Esmeralda, dat op een nacht naar een onbewoond eiland vertrekt en daar een groot, harig, monster treft. De tekeningen zijn geweldig en de teksten al evenzeer. Blijft leuk om voor te lezen, ook na de 300e keer.

 

 

5. Floddertje
Alle boeken en verhalen van Annie M.G. Schmidt zijn geweldig. Pluk, Jip&Janneke, Otje en Ibbeltje: stuk voor stuk klassiekers die jaren later nog steeds heel herkenbaar zijn. O en die tekeningen van Fiep gaan nooit vervelen. Floddertje gaat over een meisje dat samen met haar hondje Smeerkees allerlei avonturen beleeft, waarbij de ene puinhoop nog groter is dan de andere kliederpartij.

 

 

6. Raad eens hoeveel ik van je hou?
Hazeltje en grote haas proberen elkaar te vertellen hoeveel ze van elkaar houden. In tijden als deze extra relevant, want nu we even niet kunnen knuffelen: zeggen dat we van elkaar houden kan altijd!

 

 

7. Van wie zijn deze billen?
Een vrolijk rijmboekje met flapjes voor de allerkleinsten. Dolle pret gegarandeerd!

 

 

8.Mama kwijt
Nog zo eentje waarbij het voorlezen niet gaat vervelen. Dit boek gaat over een kleine uil die uit z’n nest valt en op zoek gaat naar z’n moeder. Maar dan moet hij eekhoorn, die hem weleens even zal helpen, wel de juiste aanwijzingen geven.

 

 

9.Iep!
Voor de wat grotere kinderen, vanaf zo’n 6 jaar, is dit boek ontroerend, hartverwarmend en spannend tegelijk. Op een dag ziet Warre onder een struik iets vreemds liggen. Is het nou een vogel in de vorm van een meisje? Of een meisje in de vorm van een vogel? Hij neemt het wezentje mee naar huis. Zijn vrouw Tine wil het houden, alsof het haar eigen kind is. Maar ja, het heeft vleugels…

 

 

10. Pippi Langkous
‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan’, aldus Pippi. Beroemde klassieker over het sterkste meisje ter wereld. Blijft leuk, want stiekem willen we allemaal wel een beetje Pippi zijn, nietwaar?

 

 

Door: Philippine Dankelman

Philippine is freelance journalist. Voor Franska.nl schrijft ze over alles wat haar bezig houdt. Ze woont in Haarlem met haar man en hun drie kids. Ze is het liefst op het strand, dol op versgebakken appeltaart en houdt van de kleur wit.

Afbeelding van Philippine Dankelman