Wieke’s Boeken­clubje: Helen Fields – Perfecte resten

 

Een hele goede zondagmorgen iedereen. Vandaag weer een leuke boekentip voor je: wederom een spannende.

 

De afgelopen weken had ik namelijk vooral zin in thrillers; en dat is dus ook precies wat ik veel heb gelezen. Vorige week nog de nieuwe Nicci French, afgelopen week deze nieuwe van Helen Fields die ik vandaag met jullie ga bespreken. Wie? Nog niet zo gek als haar naam nog niet bekend voorkomt. Dit is namelijk haar debuutthriller. Hij is dus al even een tijdje uit, maar ik ontdekte ‘m pas afgelopen week.

 

Perfecte resten speelt zich af in Schotland, een land waar schrijfster Fields een grote fascinatie voor zei te hebben. Vroeger las ik eigenlijk voornamelijk boeken die zich afspeelde in Nederland of in steden/landen waar ik zelf was geweest. Ik had het net iets te vaak gehad dat een schrijver me niet echt kon pakken met de setting; en doordat dit niet goed omschreven werd, werd ik niet gegrepen door het boek. Je ziet ‘m al aankomen: Schotland ben ik nog nooit geweest (wil ik wel erg graag), dus was dat hier ook het geval?

 

Gelukkig niet. Niet dat ik nu een volledig juist geschetst beeld van dit land heb, hoor. Maar zo voelde het op het moment van lezen wel, ik kon het helemaal voor me zien. Het begin van Perfecte resten is gewaagd, dat wordt namelijk geschreven door het perspectief vanuit de moordenaar. Dit gebeurt vaker in thrillers natuurlijk, maar ik vind het niet altijd wat toevoegen. Bij dit boek werkte het, in de allereerste pagina’s krijg je gelijk een beeld in de merkwaardige (los van het hele moordende aspect) eigenschappen die de moordenaar heeft. Zo is het niet het geval dat je op de allerlaatste pagina’s wordt verrast met een personage waar je nauwelijks kennis mee hebt gemaakt; je weet al veel over de persoonlijkheid van de dader.

 

Dat betekent overigens niet dat je sympathie voor hem/haar krijgt. Allesbehalve, zelfs. Door zo meegenomen te worden in de psyche van de dader kom je erachter hoe gestoord diegene is, wat in mijn geval ervoor zorgde dit boek niet neer te leggen want ik wilde dat deze persoon gepakt werd. 

 

Degene die daarvoor moet zorgen is Luc Callanach, een Frans-Schotse rechercheur die nieuw is in Schotland na weg te zijn gegaan bij Schotland. Verrassend: er wordt al gelijk gezegd dat deze Luc opvallend aantrekkelijk is. Dat is weer eens wat anders dan de standaard hoofdpersonages, die vaak gemeen hebben zich niet te interesseren voor hoe ze eruit zien (als ik denk aan de boeken van Nicci French(. Samen met zijn collega Ava Turner wordt hij op deze moordzaak gezet, of liever gezegd: moordzaken. Niet geheel verrassend is dat deze relatie tussen collega’s met de nodige spanning komt (wat wil je ook als je een hele aantrekkelijke collega hebt als vrouw zijnde), waardoor dit boek niet leest als één grote brok spanning.

 

Nou hou ik persoonlijk wel wat veel spanning en gruweldaden (het kan mij niet eng genoeg zijn), maar ik denk dat dit boek op deze manier veel toegankelijker is. Dus als je normaal gesproken niet heel erg van de gigantische thrillers bent, is dit wellicht een goede voor je.

 

En mocht dit boek je nou bevallen, heb ik goed nieuws: dit is pas het eerste boek over Luc en Ava. De volgende, Perfecte prooi, komt in juli uit en in totaal zullen er vijf boeken verschijnen over deze twee collega’s. Mooi, kunnen wij voorlopig nog wel even door.

 

 

Auteur: Helen Fields
Uitgeverij: Ambo|Anthos
EAN: 9789026346996

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer