10 verrassende feitjes over McDonald’s frietjes

 

Onze lieve collega’s van FavorFlav hebben van eten hun vak gemaakt. Je moet bij deze lekkerbekken zijn voor de beste recepten, geinige weetjes en de laatste eettrends. Willen wij natuurlijk ook van op de hoogte zijn. Vandaag: 10 feitjes over de frietjes van de MacDonald’s.

 

 

 

Die frietjes zitten ineens in de papieren zak bij je hamburger en cola, omdat je ‘ja’ hebt gezegd tegen het menu. En dan heb je ze als eerste op, want ze zijn heerlijk. Ken jij deze 10 feiten al over de Franse frietjes van McDonald’s?

 

Ze worden het meest besteld van de hele menukaart

Ze stonden al op het menu in de allereerste McDonald’s in San Benardino (in Californië) en ze zijn nog steeds het aller populairste gerecht op de menukaart. Wereldwijd wordt er ongeveer 4 miljoen kilo friet per dag verkocht.

 

Verse frietjes? Gewoon vragen

Soms vragen mensen om frietjes zonder zout, om zeker te weten dat ze versgebakken frietjes krijgen. Dat hoeft niet, als je verse friet wilt kun je er gewoon om vragen. Ben je tijdens het spitsuur bij McDonald’s, dan zijn je frietjes sowieso net afgebakken, want dat gaat de hele tijd door.

 

Ze zijn niet vegetarisch (in Amerika)

In Amerika worden aan de olie smaakversterkers toegevoegd gemaakt van rundvlees, dus daar zijn de frietjes niet vegetarisch. Maar in Europa worden ze gebakken in honderd procent plantaardige olie, daar zijn ze zelfs vegan.

 

Ze worden echt gemaakt van aardappelen (duh)

In plaats van de meeste fast food friet, die wordt gemaakt van aardappelpuree, geperst in de vorm van een frietje, zijn de patatjes van McDonald’s echt dun gesneden aardappels.

 

Ze bakken allemaal even bruin – en dat is geen toeval

Eerst gaan de aardappelen door een badje om de suiker uit de aardappelen te halen. Hoe meer suiker in de friet, hoe bruiner hij bakt, en daarom krijgt de ene patat een andere kleur tijdens het bakken dan de andere. Maar dat is niet de bedoeling: alle frietjes moeten even bruin bakken! Daarom krijgen de patatjes na hun suikerwasstraat een laagje dextrose, zodat ze allemaal net zo bruin bakken. Dat voorkomt trouwens ook dat de frietjes grijs uitslaan als ze nog niet gebakken zijn.

 
Ze worden gebakken en dan ingevroren en naar de restaurants vervoerd

De patat wordt een minuutje gefrituurd in de frietfabriek. Daarna worden ze ingevroren en naar de restaurants gebracht. Ze gaan diepgevroren de frituur in voor hun tweede bakronde.

 

Het recept van de frietjes is aangepast

Tot 1992 werden de frietjes gebakken in frituurvet met daarin ossewit. Dat is dierlijk vet, de officiële naam is zelfs rundertalg. Om de hoeveelheid verzadigd vet omlaag te brengen, is de hamburgerketen overgestapt op plantaardige olie.

 

Zes patatjes is eigenlijk genoeg

Volgens Eric Rimm, hoogleraar voedingswetenschap, is het gezonder en beter om minder frietjes te eten. Zijn idee: zes Franse frietjes bij de maaltijd, en een gezonde salade of flinke portie groene groente. Zes! Hele! Frietjes! Dat doet natuurlijk niemand. In de kleinste portie frietjes zitten er ongeveer vijftig, de grote portie heeft er circa negentig.

 

McDonald’s zei ‘nee’ tegen een genetisch gemodificeerde aardappel

Aardappelgigant en voedselfabrikant J.R. Simplot ontwikkelde een aardappelras dat niet zo snel vlekken en plekken krijgt. Innate, heet het ras, en de aardappels zijn ideaal om friet van te bakken, volgens Simplot. Maar omdat dit een genetisch gemodificeerd aardappelras was, zei McDonald’s nee. ‘We gebruiken geen genetisch gemodificeerde grondstoffen,’ was de officiële reactie van het bedrijf. Volgens de USDA, de Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit, zijn de nieuwe aardappels volkomen veilig.

 

Ze kopen 1,5 miljard kilo aardappels per jaar

McDonald’s koopt over de hele wereld 1,5 miljard kilo aardappels, voor de frietjes. In Amerika verkoopt McDonald’s per jaar 500 miljoen kilo rundvlees en meer dan 500 miljoen kopjes koffie.

 

Door: Redactie FavorFlav