10 Redenen waarom je naar Zuid-Zweden wil

 

Al langere tijd staat het zuiden van Zweden op mijn bucket list, want wat lijkt het me hier prachtig.

Beeld: Marie Hidvi

 

 

 
Waar ik Småland vroeger alleen maar kende van de speelhoek in de IKEA, heeft het nu een hele andere (en eerlijk gezegd ook veel betere) betekenis gekregen.

 

En dat is pas één van de mooie regio’s die Zuid-Zweden te bieden heeft. Naast Småland vind je er Skåne, Halland, Blekinge en het heerlijke vakantie-eiland Öland. Dit deel van Zweden heeft heel wat te bieden. Sterker nog, ik heb 10 heerlijke redenen voor je op een rijtje gezet waarom je hier nog dit jaar nog heen wil.

 

Beeld: Bildspel & Apelöga

 

1. Het zuiden van Zweden is helemaal niet ver weg

Ik merk om me heen dat mensen toch steeds vaker alleen maar ver weg willen, en dat terwijl Europa ook zoveel moois te bieden heeft. Het zuiden van Zweden is verrassend gemakkelijk met de auto te bereiken – of nog leuker, met de ferry – en ligt een stuk dichterbij dan je zou denken. Ideaal als je met vliegangst kampt zoals ik.

 

2. Een ideale bestemming voor in de lente en/of herfst

Je kunt niet alleen heerlijk in de zomer naar Zuid-Zweden, maar het is ook een verrassende bestemming in de lente of de herfst. De natuur is er dan prachtig, het is er lekker rustig en je kunt echt even opladen of juist actief erop uit. Ideaal voor een leuke voorjaarsweek of herfstbreak. Voor mij (en voor velen met mij waarschijnlijk) komt dat heel goed uit: buiten de zomervakantie wil ik graag nog wel een keer weg.

 

3. De natuur is Prachtig met een hoofdletter P

Zelf houd ik niet van eindeloos luieren op een strandbedje, ik wil ook graag wat doen. Het liefste in de natuur. Daar is hier genoeg van. Er zijn hier natuurlijk veel nationale parken, maar eigenlijk is de natuur hier overal. Bossen, meren eilanden en (jawel!) witte zandstranden. De beste manier om hier op ontdekkingstocht te gaan is op de fiets, te voet of via het water in een bootje of kajak. En onderweg kom je de mooiste dingen tegen.

 

Beeld: Magnus Franzen & Apelöga

 


4. Het eten is heerlijk

In Zuid-Zweden kan je je te buiten gaan aan de meest heerlijke gerechten, allemaal bereid met lokale ingrediënten. Veel producten komen hier namelijk rechtstreeks uit de natuur. Leuk: ze hebben heel wat foodevenementen in Skåne. Deze regio is sowieso echt een must visit als je ook van goed eten houdt en nieuwsgierig bent naar andere wereldkeukens. Hier vind je veel mooie restaurants met lokale gerechten op de kaart. Zowel in Skåne als Småland wordt veelal biologisch gekookt en er zijn veel mogelijkheden om zelf te koken in de natuur. Je begrijpt dat als eetliefhebber ik dat wel wil uitproberen. Zo kun je er de tafels van Edible Country boeken in de natuur waar je samen met een chefkok op zoek gaat naar ingrediënten in het bos. Toch best spannend of mijn kookkunsten het overleven in de wildernis…

5. Aan de wandel

Ben jij ook een wandelaar geworden sinds Corona? Nou, ik wel hoor — en dat komt mooi uit in Zuid-Zweden. Dit deel van Zweden staat bol van de meest fantastische wandelroutes, voor verschillende niveaus. Zo zijn er bijvoorbeeld de lange afstandsroutes Skåneleden en Smålandsleden waarvan je ook kortere delen k

unt lopen. Want alleen de Smålandsleden bestaat al uit 31 verschillende etappes, die variëren van lengte. Dat is een gigantische afstand, dus kijk zeker van tevoren welke delen je wil gaan bewandelen. Mocht je meer tijd hebben in Zuid-Zweden, zijn de wandelroutes Hallandsleden, John Bauerleden en Utvandrarleden ook absoluut de moeite waard.

 

Beeld: Apelöga & Alexander Hall

 

6. Hier aan de kust… de Zweedse kust

Naast lekker wandelen door de bossen en de binnenlanden, kun je natuurlijk ook prima de kustlijn van Zuid-Zweden ontdekken. Vind ik persoonlijk heerlijk, deze afwisseling. Van het strand naar de groenste bossen en weer terug — klinkt toch geweldig? De witte zandstranden van Skåne en Halland zijn bijvoorbeeld bijzonder mooi. Wil je wat meer actie, dan kun je lekker eilandhoppen in Blekinge en Småland, er liggen hier duizenden eilanden voor de deur. Hoe leuk is dat? Ik vond dat echt heel verrassend. De meeste eilandjes zijn onbewoond, maar je peddelt er zo heen met je kajak. En natuurlijk is mijn bezoek niet compleet zonder het grootste eiland Öland, waar je met gemak een paar dagen kunt doorbrengen.

7. De leukste (culinaire) tradities uit Zweden

Je kunt niet in Zweden zijn geweest, zonder kennis gemaakt hebben met een fika, oftewel de typische Zweedse koffiepauze. Is een must-do voor elke koffie- (of thee)liefhebber. Tijd nemen voor een kop koffie (met wat lekkers erbij!) gebeurt aan de lopende band. En het liefste drink je je koffie in de meest sfeervolle koffiebarretjes, zoals bijvoorbeeld bij Kaffestugan Alunbruket, het is een van Skåne’s oudste plekjes, gehuisvest in een prachtige oude stuga.. Of ga voor de heerlijke vruchtensapjes bij Rudenstam in Småland. Café Mandeltårtan in Ronneby staat bekend om z’n beroemde amandeltaart, die moet ik zeker proeven.

8. Ook per fiets kan je hier genoeg zien

Het zuiden van Zweden is een echte fietsregio. Het landschap is vlak, de natuur is gevarieerd en dus trap je hier zo kilometers over de verschillende paden en routes. De drie bekendste fietsroutes zijn de Kattegattleden, Sydkustleden en Sydostleden, die gezamenlijk de South Sweden Trails vormen. Wat betreft afstanden, uitzichten, omgevingen; er is echt voor ieder wat wils. Je kunt korte stukjes fietsen langs de kust (met natuurlijk een fika pauze) of dagenlang doorfietsen als je de smaak eenmaal te pakken hebt.

 

Beeld: David Wall

 

9. De slaapplekken zijn bucket list material

Wat ik altijd het leukste vind aan de voorpret van een reis: de accommodatie! Ik kan al helemaal wegdromen tijdens het boeken van mijn overnachtingen. En dat wegdromen, dat lukt hier wel hoor. Zo surf ik op internet langs het drijvende hotel Slottsholmen on Water bijvoorbeeld (prachtig!), of het natuurhotel Nyrups midden in de bossen (rustgevend!). Maar het wordt helemaal een droom als je kunt slapen op je eigen onbewoonde eiland, zoals bij Ramoa Adventure Village. Het verrast me hoeveel mogelijkheden ik hier heb en hoe bijzonder de overnachtingsplekken stuk voor stuk zijn allemaal. Of je nu in de stad wil slapen, dichtbij de natuur, in kastelen, designhotels of gewoon in je tent in het bos, het kan hier allemaal.

 

10. Een beetje cultuur snuiven

Tijdens zo’n rondje Zuid-Zweden kom je de mooiste dingen tegen, en nog interessant ook. Op het eiland Öland en in de stad Karlskrona vind je bezienswaardigheden die bijvoorbeeld op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Het wemelt in Skåne verder van de prachtige kastelen en landhuizen, waar je bijvoorbeeld zelfs kunt blijven dineren of slapen. Småland is trouwens de bakermat van het beroemde Scandinavische glas- en meubeldesign (hadden we het al over IKEA gehad?), dus een rondje shoppen kan er ook nog wel bij op mijn to-do lijst.

 

 

 

 

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer