Ierland is écht te gek

 

Renee: Ierland stond zeker niet boven aan mijn lijstje om naartoe te gaan, maar wow, wat is het er prachtig! En het is maar anderhalf uur vliegen, dus je bent er ook nog eens zo. Oké, dat is dus alvast één reden om gauw eens te gaan. De andere negen lees je hieronder.

 

1 Je bent er zo

Dat zei ik dus al, Ierland is maar anderhalf uur vliegen en dan zit je voor je gevoel écht ergens anders (ja, is ook zo, weet ik) maar het voelt dus verder weg dan dat het is. Wist je trouwens dat een treinretourtje Groningen-Utrecht duurder is dan het gemiddelde (Ryanair) vliegticket. De vliegtickets zijn over het algemeen spotgoedkoop, vanaf €40 heb je er al een.

 

2 Het is er echt prachtig

Je hebt er spectaculaire kust met prachtig hoge kliffen, veel groene ‘glooiende’ heuvels en groengrijze ruige bergen, woeste golven in een blauwe zee, het voelt dan ook heel ruim, rustig en leeg. Wat ik vooral ook zo prachtig vond (en wat ik van tevoren ook van anderen had gehoord) waren de contrastrijke gekleurde huisjes in de steden. Juist tussen de grauwe sobere (vrij Engelse) huizen en architectuur heb je er ontzettend veel knal gekleurde huisjes. En ook de bootjes hebben veelal leuke kleuren, dus zo samen met de groene uitgestrekte natuur en het blauwe water is het een veel kleurijker land dan ik dacht.

 

 

3 Het regent er heus niet elke dag

Zelf ging ik al met een ietwat onrustig gevoel de deur uit want: a) de voorspellingen waren niet al te best en b) ik had geen regenpak bij me. Maar de drie dagen dat ik er was, heb ik alleen de laatste dag wat regen gehad, verder was het prachtig weer en heel aangenaam. Dus juist in de zomer als je niet alleen maar plat wil liggen op een strandbedje en als je echt verplicht bent om in het hoogseizoen te gaan dan is Ierland wederom een aanrader.

 

4 Dat links rijden kunnen wij best

In alle eerlijkheid heb ik tijdens deze trip zelf niet gereden, we hadden een ontzettend leuke chauffeur/ gids genaamd Tony, het was een feest in zijn busje te zitten en naar hem te luisteren. Als je met een groter gezelschap bent, neem dan zeker contact met hem op via deze site.

Maar over het links rijden, ik heb het weleens gedaan dus ik deze tips geef ik uit ervaring:

  1. Huur gewoon een automaat, links schakelen is echt even wennen dus daar win je al de helft mee.
  2. Je kunt even een rondje oefenen op het terrein van het verhuurbedrijf, maar als je eenmaal de weg op gaat rijd dan een tijdje achter een andere auto, om in de ‘slipstream’ gewend te raken aan de nieuwe weghelft.
  3. Weet dat de rotondes het lastigste zijn en wees je juist dan heel bewust van het feit dat je deze linksom moet nemen. Dit zal echt even raar zijn.

 

5 Rijke cultuur en historie
Zeker als je je voor je vertrek een beetje in de Ierse geschiedenis verdiept, zul je tijdens je reis ontzettend veel interessante ruïnes en herinneringen aan het verleden tegenkomen. Waar in Nederland een vervallen huis al snel opgeruimd wordt, laat men in Ierland de ruïnes rustig honderden jaren staan. Het is ongelofelijk, hoeveel oude kerkjes en abdijen er nog te bezoeken zijn!

 

 

Zo vind je ze bijvoorbeeld in Charles Fort in Summer Cove, waar een rondleiding zeker de moeite waard is. Maar ook in Blarney (vlak boven Cork), daar is kasteel Blarney waar een kus op de steen onvermijdelijk is. Eromheen ligt een prachtige tuin. En als een echte toerist wil je natuurlijk het laatste stukje geschiedenis van de Titanic niet missen; dat kun je ervaren tijdens de Titanic experience.      

6 Dat accent

Heel vermakelijk dat Ierse accent. Het is natuurlijk heerlijk dat er gewoon Engels wordt gesproken maar je moet soms wel echt je best doen om het te verstaan. Om alvast een beetje te oefenen: ‘How are you?’ wordt uitgesproken als ‘Ha-ware-ya?’

 

7 Heerlijk eten

Je kunt echt heel goed eten in Ierland en het is ook nog eens betaalbaar. Het is een vrij pure keuken met veelal traditionele gerechten met verse, biologische en lokale ingrediënten. En voor de echte Hollander en aardappelliefhebber: ze kunnen wel 50 varianten op de aardappel bedenken, dus dat zit wel snor.

 

De eerste dag hebben wij gegeten bij Corn store in Cork, aanrader is het stoofvlees, dat moet je sowieso een keer eten in Ierland, daar staan ze om bekend. En ze hebben er fantastische gin tonics, daar word ik ook wel blij van.

 

Verder is het ook heel leuk om even boodschappen doen bij de English Market in Cork en bij de George’s Market in Belfast, je kunt er ontzettend veel lokaal lekkers krijgen en het is leuk om het eens te zien.

 

En als tip voor de early birds: de meeste goede restaurants bieden een early bird-menu aan, je kunt dan doordeweeks eten op een bepaalde tijd (meestal tussen 18.00 en 19.00 uur) voor een fractie van de à la carte-prijs. Ook voor de lunch is er vaak zo’n voordelige kaart.

 

 

8 Cork is gewoon leuk

Veel mensen hoor je over Dublin, maar Cork is ook zeker de moeite waard (en ligt helemaal dichtbij). En je hebt er eigenlijk alles: prachtige galeries zoals Crawford Art Gallery, waar je overigens echt heerlijk kunt lunchen, je hebt er een diversiteit aan winkels, van de grote modeketens tot aan leuke kleine vintage shops zoals Open for vintage en Thriftyamos en je kunt hier heel goed overnachten. Ik heb in The River Lee Hotel mogen verblijven, heel luxe en echt met een prachtig uitzicht over de stad.

 

9 Ierse humor

Echt waar, naast dat die Ieren heel vriendelijk zijn, altijd lachen (ook als ze tijdens een wedstrijd achterstaan) zijn ze ook nog eens grappig. Bijvoorbeeld als ze een verkeersbord met 100 km/h langs een smal zandweggetje zetten.

 

 

10 Beste pubs ever

Ja, daar hoor je natuurlijk iedereen altijd over, en als je dol bent op bier, whisky en gin is het zeker de moeite waard om in ieder geval langs een van de pubs te gaan. Maar ik heb mezelf gewoon ontzettend verwend met een ontzettend heerlijke voorraad fudge en dan wel in 10 soorten. Daarover de volgende keer meer.

 

Deze stedentrip naar het charmante Cork is mogelijk gemaakt door Ierland Toerisme en Zoover, de website die ervoor zorgt dat je in staat bent dé perfecte vakantieplek te vinden. Lijkt het jou ook te gek om op vakantie te gaan naar het charmante Cork? Neem dan een kijkje op www.zoover.nl/ierland

 

Weet je nog niet precies waar de volgende reis naar toe gaat? Laat je dan inspireren op het blog Hier vind je de mooiste verhalen, tips én praktische informatie die ervoor zorgen dat je niet kunt wachten tot je weer op vakantie kunt.

 

 

Renee Bijlsma is chef bij Franska.nl en woont samen met Bas en poes Kees. Ze houdt van mooie dingen en is altijd op zoek naar de nieuwste trends op het gebied van lifestyle.

Beeld: Zoover

Fotografie portret: Esmee Franken, visagie: Linda van Iperen, haarstylist: Mandy Huijs